BAKA OLGA - PONOS BEOGRADA: Ona je razlog zašto svaki stranac na Kalemegdanu zavoli Srbiju! Evo i zašto (FOTO) (VIDEO)

Na samom početku, kada tek iz Knez Mihailove uđete na Kalemegdan, tu je i Olga Stanković koja nam je objasnila zašto je upravo ta tačka Beograda mesto gde se sve države bivše Jugoslavije, ali i druge evropske i zapadnjačke države vole

  • 2

Na popularnom Kališu će vas uvek, ili barem kada ima sunca, sačekati reka ljudi, nasmejanih, veselih, tihih posmatrača prolaznika, grlenih stranaca, penzionera, srednjoškolaca.

Čini se da Kalemegdan na neki poseban način okuplja Beograđane i sve one koji dođu da posete Beograd.

Na samom početku, kada tek iz Knez Mihailove uđete na Kalemegdan, tu je i Olga Stanković, gospođa prijatnog osmeha, ljubazna, kulturna, i iznad svega, neverovatno draga.

Rođena 1931. godine u Beogradu, ona poslednjih 60 godina radi na Kalemegdanu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Od tih 60 godina, poslednjih 25 stoji napolju, na početku Kalemegdana, i prodaje suvenire koji svedoče o bogatoj prošlosti Jugoslavije kroz slike i razne suvenire, ali najviše kroz kovanice i stare novčanice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gospođa Olga nam priča da se zainteresovala za trgovinu novčanicama zahvaljujući svom ocu Vasiliju, koji je bio finansijski direktor hipotekarne banke u Beogradu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pozadina njenog znanja o onome što prodaje je neverovatna - kao bivša službenica Muzeja u Beogradu, gospođa Olga barata podacima, godinama, istorijskim činjenicama koje dolaze kao propratna priča uz svaki kupljeni suvenir.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kaže da najviše kupuju stranci, ali i "naši stranci" kako ih je nazvala, i da uvek traže neki suvenir koji ih asocira na Tita.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Interesantno je da je veliki broj Kineza-kupaca koji u principu traže suvenire iz perioda socijalizma.

Amerikanci kupuju novčanicu od 500.000.000.000 - novčanicu od 500 milijardi koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gospođa Olga je bila izuzetno prijatna, nasmejana i draga u razgovoru sa našom ekipom - poslušajte šta je  imala da kaže.

Od nje smo saznali i da sa strancima nema problem da se sporazume, da na svakom jeziku zna da kaže bar nešto, a da, ukoliko i omane da nešto dobro kaže, ume da kaže "volim te" na matičnom jeziku svog kupca. Evo kako to zvuči.

Ona je tu svaki dan, i kako kaže, samo prespava kod kuće. Nećete je sresti na Kalemegdanu samo kada su mećave.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    17. mart 2015 | 20:03

    Mnogo fina zena. Sakupljam markice, tako da sam puno puta kupovala kod nje markice koje nemam i jednom prilikom kada sam bila sa drugaricom poklonila mi je tabak sa markicama, a drugarici koja je trenirala dzudo dala je bronzanu medalju iz dzudoa. Steta sto se na pise vise o ovakvim ljudima :-)

  • moje

    17. mart 2015 | 21:04

    Lepo.. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA