Muzej romske kulture sutra slavi Vasilicu

Praznik predstavlja početak godišnjeg ciklusa narodnih običaja kod Roma

  • 0

Manifestacija “Svečani doček Vasilice” biće prvi put organizovana sutra u 17 sati u Muzeju romske kulture u okviru proslave romskog narodnog praznika Vasilice ili Vasuljice.

Praznik, koji se obeležava od 13. do 17. januara, predstavlja početak godišnjeg ciklusa narodnih običaja kod Roma.

Gosti i prijatelji ovog muzeja pozvani su na Svečanu večeru, tokom koje će biti u prilici da saznaju nešto o ovom prazniku, upoznaju vasiličke rituale, učestvuju u praktičnim obredima, ali i da čuju pesme koje se izvode na dan Vasilice.

Muzej romske kulture istražuje i oživljava duhovnu tradiciju ovog naroda u šta spadaju i proslave romskih praznika.

Pored Vasilice, tokom godine se obeležavaju i Sveta Anastasija zvana Bibi, koju tokom čitavog meseca februara slave Romi muslimani.

Zatim slede praznici Tetkica Bibija, koji pravoslavni Romi slave poslednjeg petka u martu, i Đurđevdan, 6. maja koji proslavljaju svi Romi u bilo kom delu sveta.

Praznik romskih kovača na Kosovu, Piri, kada su kalfe proglašavane za majstore obeležava se 28. Juna, dok Svetog Iliju (praznik Aliđun) slave Romi pravoslavne i muslimanske vere u Bosni.

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA