Vesić: Garaža ne ugrožava Studentski park!

Na studentskom trgu biće izgrađeno podzemno parkiralište za 756 mesta, imaće tri ili više nivoa i zauzimaće 20.000 kvadratnih metara

  • 0

Ispod okretnice Studentski trg biće izgrađeno podzemno parkiralište sa 756 mesta. Trolejbusi i autobusi se uskoro sele u Dunavsku ulicu, a pešaci dobijaju veliki plato.

Iako se poslednjih dana digla velika buka i prašina oko izgradnje podzemne garaže "Studentski trg" i narušavanja izgleda istoimenog parka, razloga za brigu nema.

Projektom nije ni planirano da parking bude ispod Studenstkog parka, a osim toga nije realno ni očekivati početak izgradnje garaže pre nego okretnica ispod koje će se nalaziti, bude izmeštena.

Mada je ranije u izjavama pominjao da će ispod parka i okretnice trolejbusa nići najveća podzemna garaža, gradski menadžer Goran Vesić, u poslednjoj izjavi je odbacio te tvrdnje. Prema njegovim rečima, garaža će biti izgrađena ispod okretnice.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- To nema nikakve veze sa parkom, niti će na bilo koji način garaža ugroziti park. Zelena površina je pod zaštitom države i mi ga kao Skupština grada čuvamo - naglasio je gradski menadžer.

Garaža "Studentski trg" po idejnom rešenju imaće tri ili više nivoa i ukupno oko 20.000 kvadrata, a u osnovi 7.000 kvadrata. Biće mesta za 756 vozila, a automobili će ulaziti u garažu iz bočnih ulica.

 

Ranije je najavljeno da bi okretnica trola funkcionisala još neko vreme posle otvaranja garaže, a zatim bi bila izmeštena. Međutim, stručnjaci će reći da li će to biti izvodljivo, ili će javni prevoz morati da bude uklonjen pre nego što radovi pod zem­ljom počnu.

Takođe, planirano je da na tom mestu bude formiran pešački plato. Još je nejasno, s ozbirom na izjavu gradskog menadžera da će Vasina ulica biti pretvorena u novu pešačku zonu, hoće li za pešake biti "rezervisana" cela ulica ili samo deo, naročito zbog toga što je prvobitno smišljeno da trasa vozila javnog prevoza koja sada okreću na Studentskom trgu, bude produžena do Dorćola.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

KONTAKTNA MREŽA U TADEUŠA KOŠĆUŠKA?

Okretnica Studentski trg je privremeno rešenje koje je nametnuto po napuštanju okretnice u Rajićevoj ulici. Urbanističkim planovima predviđeno je izmeštanje terminusa sa Studentskog trga i Trga republike na lokaciju u zoni Dunavske ulice preko puta GSP.

Zamisao je da se trolejbusi do nove okretnice kreću Ulicom Tadeuša Košćuška, a autobusi Francuskom. Ipak, pre toga je neophodno da se predviđena lokacija pretvori u površinu namenjenu saobraćaju.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA