Siniša Mali: Za projekat izgradnje deponije u Vinči zainteresovane 52 kompanije!

- Za projekat izgradnje deponije u Vinči već su zainteresovane 52 kompanije, a tokom leta očekujemo objavu tendera za izbor partnera, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali gostujući u Jutarnjem programu RTS-a

  • 0
Vinča, Deponija u Vinči Foto: Telegraf

Deponija u Vinči je potpuno nesređena i predstavlja veliki ekološki problem, koji planiramo da rešimo javno-privatnim partnerstvom. Budući partner će nam pomoći da u potpunosti uvedemo savremeni proces upravljanja otpadom na teritoriji grada, izgradimo novu fabriku za reciklažu tog otpada, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada. To je ono što savremene metropole već imaju – rekao je Siniša Mali i dodao da broj zainteresovanih kompanija za projekat govori da smo na dobrom putu.

On je napomenuo da su predstavnici tih kompanija gosti Beograda danas i sutra i u naredna dva dana imaće priliku da vide deponiju u Vinči i ostala komunalna preduzeća koja su važna za proces čišćenja u Beogradu.

– Na osnovu njihovih saveta i iskustava imaćemo jasnu sliku na koji način treba da definišemo koncept javno-privatnog partnerstva. Tokom leta očekujemo objavu tendera za izbor partnera. Očekujem da ćemo u narednih pet godina završiti sve, čišćenje deponije i izgradnju postrojenja, što će biti velika ekološka stvar za grad – rekao je Mali.

On je najavio i veliku prolećnu akciju čišćenja grada i pozvao građane da se priključe akciji i daju svoj doprinos kako bi grad bio uređeniji i čistiji.

Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksandar Stojanović

– Svaki građanin Beograda koji ima neku ideju šta treba da se očisti ili sredi može da se javi na telefon „Beokoma”, a mi ćemo od 1. aprila do 1. maja organizovati akcije čišćenja divljih deponija, sređivanje fasada, urbanih džepova. Cilj je da se to ne radi samo jedan mesec u godini, već da kontinuirano brinemo o čistoći grada – rekao je gradonačelnik.

On je posebno istakao da se od 1. marta primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji koji podrazumeva rok od 28 dana za izdavanje građevinskih dozvola.

– To je vrlo važan sistemski zakon. Do sada je dugačak proces izdavanja građevinskih dozvola odvraćao investitore. Objedinjena procedura izdavanja dozvola od 1. marta u gradu se realizuje i pokazali smo da smo ozbiljna destinacija za investitore, a njihova reakcija je vrlo povoljna – ocenio je Mali.

Govoreći o sajmu nekretnina u Kanu, gde su predstavljene dve stambene kule kao deo prve faze izgradnje Beograda na vodi, gradonačelnik je rekao da su na tom sajmu 93 zemlje prezentovale svoje projekte i tražile investitore, za razliku od Beograda koji ima i investitora i ideju.

– To je upravo ono zbog čega su svi pozitivno reagovali na naš projekat. Očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja Skupština Srbije usvojiti leks specijalis, a nakon završetka eksproprijacije očekuje nas početak gradnje krajem leta.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

U prvoj fazi Beograda na vodi izgradiće se 300.000 kvadratnih metara, a vrednost investicija u narednih godinu dana je 350 do 400 miliona evra. To je investicija koja će u potpunosti da pokrene našu privredu i građevinsku industriju, kao i izgled Beograda – naglasio je Mali.

Gradonačelnik je posebno naglasio da neće biti poskupljenja komunalnih usluga, kao i da su gradska komunalna preduzeća u toku zime dobro funkcionisala, a već od februara se radi na saniranju udarnih rupa posle zimskog perioda.

On je najavio i da će u okviru manifestacije Dani Beograda biti održan veliki broj kulturnih i sportskih manifestacija u gradu.

(Teleraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA