Siniša Mali: U junu potpisujemo sporazum o saradnji Beograda i Moskve

Građevinarstvo, zdravstvo, kulturna i humanitarna razmena samo su neke od oblasti koji uključuje program saradnje dve zemlje

  • 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Skupštini grada sa ministrom u Vladi Moskve za spoljnoekonomske i međunarodne veze Sergejom Čerjominom, a tema razgovora bio je sporazum o saradnji između dva grada, koji će biti potpisan u junu, prilikom zvanične posete gradonačelnika Beograda Moskvi.

– Naša namera je da sporazumom ojačamo saradnju Moskve i Beograda s obzirom na jake i tradicionalne veze koje postoje između Rusije i Srbije. Budući da granice između zemalja polako nestaju i da gradovi postaju vrlo važni činioci ekonomskog razvoja, želja nam je da jačanjem odnosa između dva grada ojačamo i odnose između naše dve zemlje.

Plan je da u junu u Moskvi potpišemo sporazum o saradnji između dva grada, a do kraja godine gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin će biti gost Beograda, kada ćemo razgovarati o projektima – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je Moskva u proteklih pet godina promenila izgled grada i da Beograd želi da iskoristi znanja koja Moskva ima u uređivanju infrastrukture, izgradnji metroa, sređivanju pešačkih zona i parkova.

Planiramo i veću saradnju u oblasti kulture, sporta i da što više naših đaka i studenata odlazi na razmenu i da na taj način jačamo veze između naše dve zemlje – rekao je gradonačelnik i zahvalio Sergeju Čerjominu na poseti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sergej Čerjomin je u ime Vlade Moskve zahvalio na tome što je prihvaćena njihova inicijativa.

– Program saradnje će uključiti gotovo sve oblasti kao što su građevinarstvo, zdravstvo, kulturna i humanitarna razmena, pitanja u oblasti novih tehnologija, razmenu iskustava u stambenom građevinarstvu kao i izgradnju novih puteva. Ova saradnja će podstaći i naše trgovinsko i ekonomsko uzajamno delovanje – istakao je Čerjomin.

Prijemu su prisustvovali ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin, pomoćnici gradonačelnika Irena Vujović i Borko Milosavljević, šef Kabineta gradonačelnika Luka Tomić i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA