Danas sednica Skupštine grada, donosiće se važne odluke za funkcionisanje Beograda!

Odbornici Skupštine grada Beograda, na današnjoj sednici, odlučivaće o više važnih odluka kojima se poboljšava i unapređuje funkcionisanje grada Beograda

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić objasnio je očekivanja današnje sednice Skupštine grada Beograda.

Odbornici Skupštine grada Beograda, na današnjoj sednici, odlučivaće o više važnih odluka kojima se poboljšava i unapređuje funkcionisanje grada Beograda i stvaraju preduslovi za realizaciju velikih investicionih projekata.

Gradski odbornici će odlučivati o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Najvažnija promena je smanjenje doprinosa u gradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Grocka, Sopot i Surčin do 24 odsto. Ova korekcija koeficijenta zone u okviru ovih opština izvršena je posle dodatne analiza visine doprinosa od IV do VIII zone.

Verujemo da će ovo smanjenje cena prigradske opštine učiniti aktraktivnijim za investiranje i izgradnju. Istom Odlukom prilagodili smo gradske procedure novom Zakonu o planiranju i izgradnji. Dosadašnjom odlukom nisu bili propisani slučajevi kada su investitori podneli zahteve za izdavanje građevinske dozvole, prijave početka izvođenja radova ili rešenja kojim se odobrava izvođenje radova pre stupanja na snagu novog Zakona o planiranja i izgradnji.

Sada smo uredili i ove slučajeve i za njih kao i za one koji podnose zahteve za građevinske dozvole po novom zakonu je obezbeđen isti obim prava, odnosno jednak pravni položaj u pogledu plaćanja naknade, odnosno doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U skladu sa članom 97. stav 12. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, izmenili smo gradsku odluku i omogućili da “investitor koji realizuje projekat koji je od posebnog značaja za Republiku Srbiju ili grad Beograd, odnosno projekat regulisan posebnim aktom (sporazum, memorandum, i dr.) gde se Republika Srbija ili grad Beograd, pojavljuju kao jedan od potpisnika, iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta može se umanjiti za troškove infrastrukturnog pripremanja i opremanja lokacije, kao i za vrednost zemljišta koje investitor ustupa Gradu Beogradu za izgradnju infrastrukturnih objekata, a najviše do ukupnog iznosa doprinosa.

Na ovaj način smo zaštitili grad kako investitori koji ulažu u gradsku infrastrukturu kao što su putevi, vodovod, kanalizacija ili grejanje a čija ulaganja prevazilaze iznos doprinosa koji treba da plate gradu ne mogu da potražuju višak uloženih sredstava od grada. Na inicijativu Upravnog odbora Arhiepiskopije Beogradsko – karlovačke iznos doprinosa za objekte – prostore tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama umanjen je za 90 odsto.

Pored toga, izmenom ove odluke svi investitori u Beogradu koji su zaključili ugovore o naknadi za građevinsko zemljište a rokovi plaćanja još nisu istekli kao i za investitore u procesu legalizacije ostavljena je mogučnost da plate svoju obavezu jednokratno u roku od 15 dana i steknu pravo na umanjenje naknade od 60 odsto. Ove izmene i dopune će bitno ubrzati proces legalizacije a u Beogradu je kao što je poznato podneto preko dve stotine hiljada zahteva za legalizaciju objekata.

Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović Foto: Tanjug/Aleksanadar Stojanović

Gradski odbornici izjasniće se o Odluci o postavljanju privremenih objekata (kiosci i drugi manjih montažni objekti) kao i o Odluci o postavljenju tezi i drugih manjih montažnih objekata.

Izmenama Statuta grada Beograda iz 2013. godine utvrđeno je da gradska opština donosi planove postavljanja ovih objekata po pribavljenoj saglasnosti nadležnih organa gradske uprave. Nažalost, ova odluka nije usvojena i opštine pune dve godine nisu mogle da usvajaju planove.

Pošto odbornici usvoje ove odluke, gradske opštine imaju rok od šest meseci da usvoje planove postavljanja privremenih objekata. Grad Beograd će u roku od osam dana objaviti Pravilnik o tipovima kioska koji mogu da se postavljaju na teritoriji grada Beograda. Na ovaj način uvodimo red u ovu oblast, jer montažni objekti moraju da budu tipski a mogućnost postavljanja će zavsiti od zone grada u kojoj se postavljaju.

Rok za zamenu onih montažnoh objekata koji nisu tipski je 31. decembar. Odlukom je definisano da se kiosk i drugi montažni objekat ne može postaviti u javnim podzemnim prolazima, kolonadama, pasažima, na parking površinama, na zelenim površinama u sklopu javnih površima, na javnim saobraćajnim površinama i na površinama koje su namenjene pešacima.

Što se tiče tezgi njihovo postavljanje je takođe regulisano planovima opština ali ne mogu da budu postavljane u krugu od 500 metara oko pijace ukoliko se na njima prodaje ista roba koja se prodaje na pijacama.

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučivaće o rebalansima Programa poslovanja svih javnih preduzeća koji se rade zbog njihovog prilagođavanja novim kolektivnim ugovorima sa zaposlenima.

Na dnevnom redu se nalazi i Informacija o potrebi restauracije oštećenih i oronulih fasada na objektima i u prostorno kulturno – istorijskim celinama koji su utvrđeni kao kulturna dobra. Zaključcima koji su deo ove informacije definisano je će nadležni sekretarijati i Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrde redosled prioriteta objekata koji su utvrđeni kao kulturna dobra u zavisnosti od stepena oštećenosti kao i da preduzmu sve neophodne mere u cilju restauracije ovih fasada. Na ovaj način čuvamo kulturno nasleđe Beograda koje je dobro od opšteg interesa i uživa posebnu zaštitu i uređujemo svoj grad.

Foto: Flickr/archer10 (Dennis) Foto: Flickr/archer10 (Dennis)

Gradska Skupština će odlučivati o Informaciji o potrebi definisanja postupanja javnih tela grada Beograda po predlozima za realizaciju projekata javno – privatnog partnerstva. Predviđeno je formiranje radne grupe koja treba da usklađuje i koordinira postupanje javnih tela grada Beograda u vezi sa prispelim inicijativama za pokretanje postupaka javno – privatnog partnerstva u skladu sa zakonom koji uređuje ovu oblast kao i zakonima koji uređuju borbu protiv korupcije i sprečavanje sukoba interesa.

Odbornici Skupštine grada Beograda biraće petnaest zamenika javnog provobranioca Skupštine grada Beograd a usvojiće i Izveštaj o radu pravobranilaštva za 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice će biti predlozi odluka o podizanju spomenika Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata kao i slikaru Pavlu Nikitoviću Niku.

Na dnevnom redu sednice nalažu se urbanistički plan za deponiju Vinča. Usvajanje ovog plana je biran preduslov da Beograd raspiše međunarodni konkurs za upravanje deponijom komunalnog otpada Vinča.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Beograd je protekle sedmice bio domaćin predstavnicima preko pedeset najvećih svetskih kompanija u ovoj oblasti koje su zainteresovane da učestvuju u tom velikom projektu.

Takođe će se na dvenom redu naći i urbanistički plan kojim reguliše prerada otpadnih voda u Mladenovcu, kao i gašenje pojedinačnih kotlarnica na Karaburmi i Zemunu, a koje će u buduće biti priključene na centralni sistem grejanja, što će omogućiti bolji vazduh i veću energetsku efikasnost.

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaće o izveštajima o radu zaštnika građana i Štaba za vanredne situacije za 2014. godinu a usvojiće plan rada Štaba za vanredne situacije za 2015. godinu.

Na kraju, gradski odbornici će doneti Odluku o modelu, metodu i merama za pripremu privataizacije JRDP ”Studio B”. Ova odluka je sprovođenje zakona kojim je definisano da lokalne smouprave ne mogu da budu vlasnici medija. U skladu sa tim, grad Beograd vrši ozbiljne pripreme da privatizacija Studija B bude uspešna kako bi ova televizija koja je simbol Beograda i deo naše tradicije nastavila uspešno radi na zadovoljstvo svih Beograđana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA