Top 5 lokacija gde se nalaze Beograđani! Koja vam je omiljena?

Neka od poznatih mesta za sastanke u Beogradu, nekada su bila mesta za vešanje prestupnika, pozorište, kafane

  • 5

Slavija, Terazije, Vuk, Zelenjak i čuveni ''Konj'' jesu mesta na kojima se Beograđani najčešće sastaju. To su mesta gde su se prvi put sastali sa svojom dragom osobom ili je to mesto gde su se još od detinjstva sastajili sa društvom.

- Najčešće se sa prijateljima nalazim kod čuvenog "Konja". Tačnije, kod sata na Trgu republike. Kada sam bila u srednoj školi postojala je jasna podela ko se nalazi "kod sata", a ko "kod Konja" u zavisnosti od toga u kom su "fazonu" bili.

Ljubitelji roka, alternative, metala i slično su se nalazili "kod Konja", a oni koji su bili u mainstream vodama su se nalazili "kod sata". To je jedno od nepisanih pravila Beograda. Mislim da ta podela više ne važi ali ja se i dalje, po staroj navici, nalazim "kod sata" - ispričala nam je Anđelka.

Malo ko zna da se na Trgu Republike, gde Mihailo Obrenović jaše na čuvenom ''konju'', nalazila Stambol kapija, gde su Turci vešali sve kažnjene prestupnike.

Foto: Tanjug/Bojan Slavković Foto: Tanjug/Bojan Slavković

Kasnije kada su Turci napustili grad, naređeno je da se kapija sruši. Danas je ono jedno od najpoznatijih mesto sastanka beograđana. Do tog mesta možete doći trolejbusima 19, 21, 22, 29,  ili busevima 16, 24, 26, 31, 37, 46.

Ako krenete istim linijama trolejbusa koje vode do Trga, proći će te pored Terazija, isto jedno od poznatih lokacija za sastajanje. Tu se nalaze poznati hoteli, kafane i trgovinske radnje. Nekada je tu bio hotel Kasina, na čijem mestu sada postoji istoimeni bar i jedno od poznatih mesta za noćne izlaske.

Posle Terazija tu je i poznati Zelenjak, često mesto sastajanja onih koji dolaze iz Batajnice i Novog Beograda. Pravo ime je u stvari Zeleni venac. Ime je dobio po istoimenoj kafani koja je bila na mestu gde je sada Mekdonalds.

Danas je tu velika pijaca, a nekada je bila bara, koja je isušena i podignuta zgrada pozorišta. Nakon nekih godinu dana zgrada je potonula, pa današnja pijaca leži na ruševinama pozorišta. Ako ste se tamo uputili da se nađete sa drugom, devojkom sednite u buseve 16, 52, 53, 84 i oni će vas odvesti do Zelenjaka.

GSP, Džeparoši, Lopov   Foto: Telegraf GSP, Džeparoši, LopovFoto: Telegraf

- Slavija je mesto gde sam se prvi put sastao sa devojkom. Tu nam je lakše i najbliže i njoj i meni, a kasnije se dogovaramo gde idemo dalje. S obzirom da je tu sve krenulo, naša priča, imamo običaj da ga zovemo ''naše mesto u 18h'' - rekao nam Ivan, koji nije znao da je to nekada bila velika bara gde su Beograđani išli u lov na divlje patke.

Na Slaviji su se nekada nalazile i poznate beogradske kafane ''Tri seljaka'' i ''Radničanin'', koje su u tokom rata srušene. Tgr Slavija jedno vreme je imao drugi naziv po čuvenom vođi socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitriji Tucoviću, čiji se spomenik nalazi u centru trga.

Foto: wikipedia/TheMiner Foto: wikipedia/TheMiner

Za Božu je ''cimanje'' da se sastaje sa ortacima čak na Trgu ili Slaviji, pa više preferira ''Vuka''.

- To je svima poznata lokacija, i blizu mi je stana pa ne moram da se ''cimam'' po prevozu. Ima dosta i kafića u blizini, a i većina mojih drugova živi tu u blizini i to nam je najčešća lokacija za sastajanje. Inače je Vukov spomenik okružen fakultetima, tu je i studentski dom, Univerzitetska biblioteka.

S obzirom na to, Vukov spomenik je često mesto sastanka studenata. Ispod spomenika Vuka Karadžića nalazi se podzemna železnička stanica. Tako da ako ste se uputili ka Vuku možete i vozom doći, ili sesti u tramvaje 2, 3 i autobuse 26, 32, 65.

(J.Marović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanin 011

    2. april 2015 | 23:17

    Koliko god to bile poznate i popularne lokacije ali ne bih se slozio za Slaviju i Terazije.Tu se dogovara da se nađe samo oni koji imaju potrebu zbog nečega.Jedino ako ste mislili isključivo kod Moskve,mada i to je pitanje."kod konja" ili sata,Zelenjak,Vuk i dodao bi umesto Slavije i Terazija novonastalu lokaciju "kod Ušća".

  • Алексей Ботов

    2. april 2015 | 23:01

    Koje lokacije?

  • Mimi

    2. april 2015 | 22:51

    Marinkova bara <3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA