Vesić: Podsećanje na ono što je naš grad preživeo i što ne sme da se ponovi

Uništene su mnoge zgrade, među kojima i škole, bolnice, crkve, porodične kuće, Glavna pošta, mostovi. Poginulo više od 4.000 ljudi

  • 2

- Beograd mora da se seća ovog dana, kada je 6. aprila 1941. godine naš grad bio potpuno razoren i kada je veliki broj njegovih građana našao smrt pod ruševinama, rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na RTV Studio B.

– Ovo je bio političko-teroristički akt jer se vojska Kraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda. Nije bilo ni vojnog ni političkog opravdanja za ovo bombardovanje, u kome je poginulo 2.274 ljudi, a nezvanično se smatra da je poginulo više od 4.000 Potpuno je srušeno 627 zgrada, 1.601 oštećena, a delimično skoro 7.000 zgrada, među kojima i škole, bolnice, crkve, porodične kuće, Glavna pošta i mostovi.

Beograd nikada nije doživeo takvo razaranje. Uništene su mnoge važne zgrade, kao Narodna biblioteka Srbije, gde je izgorelo preko 300.000 knjiga – rekao je Vesić i dodao da uništavanje knjiga pokazuje da je Hitlerov cilj bio da se uništi ceo jedan narod, njegova kultura, istorija i tradicija.

Prema njegovim rečima, mi danas treba sa ponosom da se sećamo Šestog lovačkog puka i 11 pilota koji su u potpuno neravnopravnoj borbi uspeli da obore preko 40 nemačkih bombardera, čime su odbranili obraz Beograda.

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

– Ovaj dan zato treba da bude podsećanje na to šta smo preživeli i zašto se ovaj grad nije razvijao kao neki drugi gradovi koji u svojoj istoriji nisu doživeli ovakva razaranja. Uvek smo bili na pravoj strani, na strani antifašizma i nikad više ne treba da dozvolimo da se tako nešto ponovi – rekao je Vesić.

Govoreći o akciji prolećnog čišćenja, gradski menadžer je rekao da se akcija nastavlja punom parom.

– U subotu se čistilo na 11 lokacija, bilo je angažovano 430 radnika, 130 volontera, oko 70 kamiona, odneto je oko 1.300 kubika raznog otpada, oko 390 kubika kabastog otpada i očišćeno oko 1.300 metara grafita iz podzemnih prolaza i sa drugih objekata. Akcija se nastavlja tokom čitavog aprila i u njoj treba da učestvuju svi Beograđani. April je mesec kada se održavaju Dani Beograda i svake godine tokom aprila nastavićemo sa ovakvim čišćenjem grada kako bi Beograd opravdao svoj naziv, a to je da bude beo grad – rekao je Goran Vesić.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadranin

    6. april 2015 | 11:38

    Napisite koju stetu su napravili saveznici kada su nas bombardovali. Nemojte to kriti.Nasi prijatelji su bili gori od Nemaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA