Vesić: Za pet dana akcije očišćeno više od 3,5 hiljada tona raznog otpada!

- Plastična kesa se u zemlji razgrađuje 400 do milion godina, a papir se razgrađuje 10 do 30 dana. Krajnje je vreme da dražava počne da razmišlja o tome da se plastične kese zabrane ili da kao u zemljama Evropske unije one budu skuplje, te da motivišemo građane da koriste papirne – istakao je Vesić

  • 2

Gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za komunalne i stambene poslove Grada Beograda Nina Jandrić učestvovali su danas u prolećnoj akciji uređenja grada u Vareškoj ulici u opštini Rakovica. Akciji se priključio i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Vesić je rekao da u akciji čišćenja osim radnika iz komunalnih prduzeća, pomažu i volonteri, kao i stanari susednih zgrada.

– Ovde godinama ništa nije čišćeno, ali ništa nismo uradili ako sledeće godine, sledećeg aprila, budemo ponovo morali da čistimo ovu deponiju. Akcija ima više efekata, a to je uklanjanje đubreta ali i podsećanje šta ne bi trebalo da radimo. Sa predsednikom opštine smo razgovarali o tome da se ovde postavi opomena građanima „deponija je očišćena i molimo vas da ne pravimo novu”.

Postavićemo i kameru pa će ubuduće biti kažnjeni oni koji to budu radili. Plastična kesa se u zemlji razgrađuje 400 do milion godina, a papir se razgrađuje 10 do 30 dana. Krajnje je vreme da dražava počne da razmišlja o tome da se plastične kese zabrane ili da kao u zemljama Evropske unije one budu skuplje, te da motivišemo građane da koriste papirne – istakao je Vesić.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Prema njegovim rečima, za pet dana akcije očišćeno je više od 3,5 hiljada tona raznog otpada, kao i oko 3.000 kvadratnih metara grafita.

– Deponije mi stvaramo i mi moramo, osim što ćemo ih čistiti, da promenimo svest ljudi. Većina ljudi smeće ne baca, već želi red – naglasio je Vesić.

Nina Jandrić je kazala da će u maju kroz program „Uredimo zajedno” biti organizovana akcija sređivanja grada.

Imamo ideju da kroz program „Uredimo zajedno” doniramo sadnice cveća i da tako krenemo sa edukacijom u školama i vrtićima – navela je ona i zahvalila radnicima komunalnih preduzeć na uloženom trudu u akciji čišćenja grada.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić je rekao da se ta opština aktivno uključila u prolećno čišćenje grada i zahvalio brojnim volonterima, kao i deci iz osnovnih i srednjih škola.

Očekujem da ćemo posle ove akcije biti malo mudriji i voditi računa da našu okolinu ne zagađujemo. Opština će se potruditi da zajedno sa svim komunalnim preduzećima uredi prostor, izvrši nadzor, ali i da kazni one koji to čine – naglasio je Kocić.

Velika prolećna akcija čišćenja, koja podrazumeva uređenje svih delova grada, trajaće tokom celog aprila, a u akciji osim gradskih preduzeća, sekretarijata i opština, učestvuju i građani. „Beokom servis” prikuplja informacije i prijave građana koje lokacije je potrebno urediti.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лаки

    6. april 2015 | 23:16

    Све је ово ок,стварно подржавам. Само...,много смо нецивилизовани,неедуковани као народ када смо дозволили себи да живимо у смећу које сами стварамо на све стране. Имајмо мало поштовања према себи и не радимо више све ово сами себи.

  • Drago

    6. april 2015 | 20:12

    Treba uvesti povratnu ambalazu, 10 din. po flasi pa da vidimo dali ce biti flasa po ulicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA