PLAMEN SA HRISTOVOG GROBA STIŽE U BG: Srbi, evo šta morate da znate o ovom čudu iz Jerusalima!

Kako je saopštila SPC, blagodatni oganj će danas biti prenet iz Tel Aviva na Aerodrom "Nikola Tesla" u večernjim časovima, a odatle uz svečanu pratnju, do hrama Svetog Save na Vračaru

  • 27

Plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, Blagodatni oganj, stići će danas, na Veliku subotu, u Beograd, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save.

PLAMEN SA HRISTOVOG GROBA GOREĆE U BEOGRADU: Sveti oganj stiže za Vaskrs iz Jerusalima, prvi put u istoriji!

Kako je saopštila SPC, blagodatni oganj će danas biti prenet iz Tel Aviva na Aerodrom "Nikola Tesla" u večernjim časovima, a odatle uz svečanu pratnju, do hrama Svetog Save na Vračaru.

Plamen sa Hristovog groba iz Jerusalima stiže i u Jagodinu!

Svečani doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde će biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podeliti građanima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.

Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima se donose i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006 godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ove godine, kako se navodi, jedan časni krst je namenjen za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima gde će biti predat 9. avgusta.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovom vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • yurist

    11. april 2015 | 12:15

    Treba to doziveti i videti,blago onim koji to vide.

  • Boki

    11. april 2015 | 11:59

    Cist dokaz, sta drugo reci...

  • комуниста

    11. april 2015 | 13:36

    Да ли је имао директан пренос Силазак Светог Огња. Нисам ни на једној Српској телевизији нашао пренос. А и ја будала када у Србији не постоји Српска телевизија.Задње две године имао сам ту срећу да директно путем телевизијз гледам ово Божије јављење људима. Први чут у Сочију, други пут у Минску. Пошто нам нису дозволили пренос, баш ме чуди зашто су нам дозволили долазак Светог Огња у Србију. Срамота Ватикан се још увек пита и наређује шта ће се радити у Србији. Христос Васкресе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA