RADA ĐURIĆ: Duh Beograda je kafa s komšijom u haustoru kuće

- Beograd ne mora da bude najlepši i najbogatiji na svetu. On treba da bude naš, da ga čuvamo i volimo. Jedino tako, on ima ličnu kartu - priča Rada Đurić, voditeljka ''Beogradske hronike, koja svakodnevno osluškuje probleme građana i nastoji da im pomogne

  • 3

Rada Đurić već godinama preko malog ekrana, pokušava da servisnim inforamacijama građanima olakša život i ukaže na probleme. Satirično ruši fenomene.

Vešto izvlači odgovore od političara koji se pred njom znoje i crvene.

Građani je zbog toga vole. Na ulici je pozdravljaju, zaustavljaju da se slikaju sa njom. Starije gospođe joj stiskaju ruku i time pokazuju da samo tako nastavi.

- Prija mi popularnost. Volim ovaj posao, iako sam nekoliko puta poželela da ga napustim. Drago mi je što me građani doživljavaju kao svoju. Što me podržavaju. To je potvrda mog rada - rekla je Rada.

Ne bavi se baš mnogo lepim stvarima u Beogradu. Građani su za većinu problema sami krivi, jer se ne bore. Kako voditeljka kaže, glavni je problem nedostatak discipline i sistema, koji bi političari trebalo da urede.

- Svaki od funkcionera treba da zna da su građani ti koji su mu dali posao i od kojih prima platu. Političari su plaćeni našim parama. I zato moraju da polažu račune. A, mi da pamtimo njihova obećanja - oštro će Đurićeva.

U slobodno vreme, ali i kad je na terenu voli da oseti duh starog Beograda.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

- Obožavam da koračam uskim vračarskim ulicama. Volim male prizemne kuće, koje imaju haustore sa više ulaza. Tamo u dvorištu se odvija život koji mi ne vidimo spolja. Domaćice suše veš, a komšije piju kafu i diskutuju vesti iz novina i televizije. E, to je za mene duh Beograda - objašnjava Rada.

Ono što oduševljava poznatu voditeljku jeste Kosančićev venac, jedan od retkih sačuvanih urbanih džepova Beograda.

- Beograd ne mora da bude najlepši i najbogatiji na svetu. On treba da bude naš, da ga čuvamo i volimo. Jedino tako, on ima ličnu kartu. Ne treba da se udvaramo drugima.

Mnogi gradovi u svetu bi bogatstvo dali da imaju zgrade stare preko 150 godina. Mi kao da se stidimo nasleđa koje su čuvale generacije. Italijani od malih utvrđenja na jezerima zarađuju milione od turizma, a mi imamo Kalemegdan, najveću sačuvanu tvrđavu u Evropi, koja nije dovoljno turistički eksploatisana - zaključuje poznata voditeljka "Beogradske hronike".

Odrasla je u Lazarevcu, na periferiji prestonice. Beograd iz njenih studentskih dana bio je mnogo lepši i šarmantniji.

- Da imam čarobni štapić, Beograd bih obojila, ili bih bar oprala fasade sa ovih divnih zgrada koje ne mogu da dođu do izražaja. Da imam gumicu, izbrisala bih višak automobila sa ulica i dodala više svetla i boje - poput usnulog umetnika - rekla je Rada.

Obožava Beograd noću, jer tada tama sakrije ono što nije lepo, a laka svetlost istakne ono što imamo. Prema njenim rečima projekat ''Beograd na vodi'' doneće novac, ali je veoma važno da se to realizuje na transparentan način.

- Mi imamo mnogo toga da ponudimo turistima. Samo novinari i pojedini entuzijasti pokušavaju da pokažu sa kolikim bogatstvom raspolažemo.

Imamo arheološko nalazište u Vinči. Ispod Beograda se nalaze delovi starog rimskog grada, ali i lagumi iz srednjeg veka. E, onda neko pokušava da nam nametne splavove kao nešto autentično. Oni postoje, ali nisu duh Beograda - objašnjava Rada Đurić.

(Telegraf.rs/ Izvor:  Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA