Ovo su 10 najčešćih muških imena u Beogradu!

Ako bismo vam rekli da je 1940. godine u deset najpopularnijih muških imena ulazilo ime Tomislav, šta biste mislili o tome? Koliko Tomislava danas poznajete? Najčešće muško ime u prestonici Srbije danas je...

  • 99

Roditeljstvo je jedna od najvažnijih stvari kod velike većine ljudi. Kada novi život dolazi na svet, budući roditelji na njega usresređuju svu pažnju, a sebe stavljaju u drugi plan. Pored svih obaveza koje trudnoća sa sobom nosi, jedna od dilema sa kojom se mame i tate suočavaju je ime svojih mališana.

Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Danas, kada je medicina znatno napredovala, roditelji mogu vrlo brzo da utvrde kog pola će biti njihovo dete, pa imaju dovoljno vremena da smisle ime koje će mu ime dati.

Koliko i kako se vremena menjaju, dokaz su imena koja su davana muškoj deci od davne 1940. pa do danas.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ako bismo vam rekli da je te godine u deset najpopularnijih muških imena ulazilo ime Tomislav, šta biste mislili o tome? Koliko Tomislava danas poznajete?

Prema podacima Republičkog za statistiku u Beogradu su 1940. godine najpopularnija muška imena bila:

1. Milan

2. Dušan

3. Petar

4. Miodrag

5. Tomislav

Foto-ilustracija: Telegraf, youwall.com Foto-ilustracija: Telegraf, youwall.com

6. Milorad

7. Jovan

8. Aleksandar

9. Nikola

10. Dragoljub 

Prema popisu iz 2011. godine, malim Beograđanima se najčešće daju imena: Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksa, Miloš, Dušan, Goran i Vladimir.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Na Voždovcu i na Zvezdari, Nikola drži rekord poslednje dve decenije i ubedljivo je na prvom mestu. Ovo je jedno najrasprostranjenijih muških imena u hrišćanskom svetu. U našem narodu, Sveti Nikola je jedna od najpoznatijih krsnih slava, pa tako nije čudno što je ovo ime toliko popularno.

Luka je od 2001. do danas najzastupljenije ime na Vračaru, ali i u opštini Novi Beograd . Ovo ime vodi poreklo iz grčkog jezika i označava svetlost.

Ovo su najpopularnija imena u Srbiji!

Odmah nakon Nikole i Luke, Beograđani su svoje mališane nazivali Marko i Stefan. 

Ova dva imena dugo su zastupljena u srpskoj tradiciji, pa nije čudo što se nalaze pri samom vrhu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques Foto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

U periodu od 1981. do 1990. ime Marko najviše je davano beogradskim mališanima. Srbi su ovo ime primili po apostolu i jevanđelisti Marku, a i veruje se da je steklo veliku popularnost zbog figure Kraljevića Marka, koja se provlači kroz našu istoriju, kulturu i književnost.

OVA LISTA ĆE VAS IZNENADITI: Najčešća imena koja se daju deci na Balkanu

Zemunci jako vole ime Milan, pa se ono uvek nalazilo u top 5 najčešćih imena, dok su Novobeograđani pored Nikole, svoje dečake rado nazivali Aleksandar i Dragan.

Koje je po vama najlepše muško ime?

(D. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA