HRVATI ODLEPILI ZBOG BEOGRADA NA VODI: Šeici Srbima grade luksuzni Beograd!

Hrvatski "Jutarnji list" donosi priču o projektu "Beograd na vodi" i naziva ga srpskim Menhetnom

  • 34

Hrvatski list osvrnuo se na činjenicu da će bogati šeici uložiti oko 3.1 milijardu dolara u projekat "Beograd na vodi".

Njihov tekst prenosimo uz određene jezičke korekcije:

Do početka aprila iseljeno je 88 porodica i srušeno 179 od 246 straćara na 40 hektara između železničke stanice i reke Save.

Beograd će dobiti svoj Menhetn! Grandiozni projekat “Beograd na vodi” branio je prošle nedelje u Skupštini Srbije lično premijer Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

U 70 minuta dugom ekspozeu objašnjavao je zastupnicima i srpskoj javnosti zbog čega je potrebno nacionalizovati zgrade i zemljišta uz obalu Save prema ušću u Dunav, u pojasu između reke i Glavne železničke stanice. I uspeo je: za poseban zakon kojim će se pogurati ta velika arapska investicija - spominje se neverovatna cifra od 3,1 milijardu dolara - glasalo je 176 zastupnika vladajuće koalicije, a samo ih je devet bilo protiv.

Na ulazu zgrade Železničke stanice u Beogradu okačen je veliki plakat futurističkog projekta koji će - ako se sagrade sve te staklene kule zanimljivih oblika - Beograd pretvoriti u balkanski Dubai.

Investitor bi trebala biti firma "Emaar Properties" koja je sagradila najveću zgradu na svetu - Burdž Kalfiu. Cela 828 metara visoka zgrada u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata sagrađena je za 1,5 milijardi dolara, a sada bi ista kompanija bila spremna u Beograd uložiti dvostruko više novca.

Da nije reč o jednom od megalomanskih projekata koji se nikada neće ostvariti, pokazao je premijer Vučić objavljujući da je od 246 objekata planiranih u prvoj fazi, do početka aprila uklonjeno njih 179 na području Savamale, urbanog dela grada uz Brankov most.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nisam očekivao ovoliki otpor napretku i modernizaciji - rekao je Vučić i uporedio nesagrađeni stakleni grad na obali Save s velikim otporima prilikom gradnje Ajfelovog tornja u Parizu.

- Ideja o spuštanju Beograda na svoje reke postoji od 50-ih godina prošlog veka - podsetio je Vučić, a plan o premeštanju železničke pruge s obale Save ušao je u generalni urbanistički plan Beograda još 1972. godine.

Vučić vatreno zagovara projekat, ističući da će s “Beogradom na vodi” dobitnici biti država i narod, “a ne tajkuni”.

Protiv megalomanskog projekta je Mihajlo Mitrović, arhitekta Geneksove kule, Zapadnih vrata Beograda, monumentalne građevine na ulazu u grad uz auto-put Zagreb - Beograd.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iz udruženja Transparentnost Srbija upozorili su da je projekat sve samo ne transparentan: uopšte se ne zna pod kojim će uslovima investitor dobiti pravo gradnje, ni o kojoj je vrsti ugovora reč.

Premijer Srbije i gradonačelnik Beograda dosad su ponavljali samo to da investitor preuzima na sebe rizik ako sagrađene kvadrate ne bude mogao da proda. Srbija bi pritom morala samo osigurati zemljište.

- Mi ćemo dati čistu zemlju, a oni će uneti finansijska sredstva nužna da bi se tih 1,8 miiona kvadrata prostora sagradilo - uverava javnost gradonačelnik Siniša Mali, ističući kako je svima u interesu da se uklone straćare, zarđali vagoni i olupine brodova, te da centar Beograda dobije novo lice kakvo zaslužuje.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    16. april 2015 | 10:52

    To samo DS I gazda Misku neodgovara, umesto da svi podrze ma ko predlagao, DS bi se tu dobro opkoristio kao I za bulevar I most na Adi

  • bla

    16. april 2015 | 12:33

    eto ljudi nema potrebe da mrzimo nekoga ko nam zavidi....i bez tog beograda na vodi njima je BG kao las vegas he he.....pozdrav za sve hrvate uz pesmu beograde beograde sa nama i u nama zivis ti..... :)

  • HRVAT

    16. april 2015 | 10:42

    Naravno da smo odlepili...vi ćete imati grad na vodi!!!...a mi imamo samo 70% države na vodi...i to slanoj...tako da nam stvarno smeta beograd na vodi!!!hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA