ZAŠTO, POBOGU? Voda u Pančevu i posle tri dana nije za piće!

- Voda ne može još da se pije, jer iako su rezultati merenja povoljni, potrebno je da se prati stanje i tokom sledećih 24 sata - kaže Mica Sarić Tanasković, direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje

  • 2

Voda iz vodovoda u Pančevu posle tri dana i dalje ne može da se pije, iako je nakon mikrobiološke analize ustanovljeno da je voda ispravna.

Hlor i amonijak u vodi su u granicama normale, ali zbog mogućnosti da se pojave na pojedinim mestima u vodovodnoj mreži, prati se njihova koncentracija.

- Voda iz pančevačkog vodovoda ne može još da se pije, jer iako su rezultati merenja povoljni, potrebno je da se prati stanje i tokom sledećih 24 sata - izjavila je za TV Pančevo Mica Sarić Tanasković, direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Zavod za javno zdravlje Pančeva preporučio je da se voda ne upotrebljava za piće, dok se ona može koristiti za tehničku upotrebu odnosno za pripremu hrane, pranje posuđa i veša, kao i održavanje lične higijene.

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, propisana koncentracija rezidualnog hlora iznosi do 0.5 mg/L.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

Cisterne s vodom za piće postavljene su na teritoriji Pančeva.

- Do 12 sati je stiglo 10 cisterni s vodom koje su raspoređene u svim naseljenim mestima. Uspostavljena je stabilizacija hlora u vodi, ali zbog koncentracije amonijaka na pojedinim punktovima na vodovodnoj mreži i dalje se ne preporučuje konzumiranje vode. Vrši se ispiranje mreža, a ukoliko bude bilo potrebno, obezbediće se još cisterni - poručuju za Telegraf iz gradske uprave Pančeva.

Cisterne su postavljene ispred Skupštine grada, Mesne zajednice Vojlovica, na Kotežu II kod "Simpa", u Gornjem gadu, na Tesli, u Ulici Veljka Vlahovića, kod crkve Svetog Save i ispred Amana na Sodari. Za obližnja sela, Brestovac, Ivanovo, Starčevo i Omoljicu, takođe su obezbeđene cisterne.

(J. R. / RTV Pančevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pele

    18. april 2015 | 12:40

    Voda u selu Mladenovo, kod Backe Palanke nije za pice vec 3,4 godine ali su ljudi primorani da je piju iako ima taskih metala u njoj(najvise arsena), jer nema ni cisterni sa pijacom vodom ni para da kupuju flasiranu. A selo je pored Dunava , ima sve lepo vodovod i Dunav a nemamo vodu za pice. Gde to ima. Ovi tri dana bez vode i odma pobuna a mi tri godine. E selo tik uz Dunav a nemamo vodu. Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA