RAŠTAN S BRAVETINOM: Da li biste probali ovo jelo? (FOTO)

- Raštan mi liči na neku vrstu biljke, a bravetina... Meso od brave možda? - bio je duhovit jedan mladić kad smo ga pitali da li zna o kojem jelu je reč. Koja je najčudnija ponuda na meniju s kojom ste vi imali prilike da se susretnete?

  • 50

Beogradski restorani i kafići mnogo toga imaju da vam ponude. Ako ste gurman i uživate u hrani, onda će vam prestonica Srbije zasigurno postati omiljeno mesto boravka.

Od odličnog roštilja, preko čorbe i ribe, do izvanrednih slatkiša - sve je u ponudi i za svakog ima ponešto. Ali, često se dešava da ljudi u nekim restoranima ne znaju šta tačno znači ono što je u ponudi.

Takvu scenu možete videti i u filmovima - par izađe na večeru i onda dobiju meni, na kojem je sve na italijanskom. Ljudi se zbune, naruče jelo i tek onda vide šta je u pitanju. 

Foto: Tanjug/Oksana Toskic Foto: Tanjug/Oksana Toskic

Ako mislite da vam se ovo može desiti samo ako je meni na stranom jeziku, prevarili ste se.

Zato vas pitamo:

Znate li šta je RAŠTAN S BRAVETINOM?

U jednom poznatom restoranu koji se nalazi na Novom Beogradu, u ponudi smo ugledali ovo jelo. Rešili smo da pitamo nekoliko gostiju da li znaju o čemu je reč.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Raštan mi liči na neku vrstu biljke, a bravetina... Meso od brave možda? - bio je duhovit mladić koji je sedeo za stolom do nas.

Bio je delimično upravu, zato što se zaista radi o mesu i jednoj vrsti kupusa.

Raštan je vrsta kupusa, koji je u prošlosti verovatno gajen na širem području Balkana, a danas se zadržao u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori. Spada u divlji kupus, ima visoku stabljiku i široke listovima zelene boje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

S druge strane, bravetina je ovčje meso. Ono što je izdvaja od obične ovčetine je to da životinja mora biti stara najmanje dve godine. Ako je u pitanju ovca, onda ne bi trebalo da ima poroda, a ako se meso uzima od ovna, onda on mora biti nekastriran.

Meso je tamnocrvene boje, čvrsto i lepo, prošarano masnoćom, a njegov ukus je prilično intenzivan, pa se često koristi za spremanje gulaša.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Ako naletite na ovo jelo, sad ćete znati šta ćete dobiti u tanjiru.

Koja je najčudnija ponuda na meniju s kojom ste vi imali prilike da se susretnete?

(D. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    22. april 2015 | 19:35

    .... Neznam šta je tu čudno ? Suva jagnjetina sa raštanom .... Mmmm odlična stvar !!!

  • топлистанадреалиста

    22. april 2015 | 21:55

    Традиционално Xерцеговачко јело, ждерао више пута и то у Xерцеговини, мада понеко каже и раштика.....знају Xерцеговци! :D Није ми јасно како људи не контају, ајде ови рођени у другој половини осамдесетиx, али они старији или су толико глупи или.......можда неко не зна шта је брав? То само говори о томе колико сте читали, када већ нисте путовали, на жалост!

  • Firga

    22. april 2015 | 19:43

    Takozvana kastradina. Koliko je to dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA