POBEGAO IZ DUŠEVNE BOLNICE, PA SE VRATIO SA TROJICOM ZAROBLJENIH AUSTROUGARA: Najneverovatnija priča u istoriji Srbije!

Popoviću nije bilo ni traga ni glasa, puna dva do tri dana. A onda se vratio sa nekoliko zarobljenih austrousgarskih vojnika, par volova i desetak ovaca. Tako se oko mesec dana hranila duševna, ali i opšta bolnica

  • 2

Znate li kako je izgledao Beograd tokom Prvog svetskog rata? Ili bilo kojeg rata? Možda vam je u detinjstvu o tome govorio deka, pun doživljaja i neverovatnih sećanja, ili ste o tome slušali u emisijama ili filmovima.

BIČEVANJE, ELEKTROŠOKOVI, VEZIVANJE LANCIMA: Evo kako su nekad u Srbiji lečeni psihički bolesnici! (FOTO)

U vremenu kada su našom zemljim marširale austrougarske čizme, postojala je "Doktorova kula", prva i ujedno najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu.

To je bilo jedino mesto gde baš ta čizma nije mogla da kroči, pa je naš čuveni pesnik, pisac i političar, Petar Kočić, bio jedan od pacijenata ove bolnice. On je, uvek govorio kako čezne za slobodom, ali uzburkano vreme u kojem se rodio, nije mu dozvolilo ispunjenje te želje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prilikom naše posete ovoj zgradi koja se nalazi u sklopu Kliničkog centra Srbije, vratili smo se kroz vreme i utonuli u jedan stari, ali za nas opet, potpuno novi i drugačiji svet.

Razgovarali smo sa najboljim lekarima i psihijatrima o istoriji bolnice, o tajnama koje krije u svojim zidovima, a neke od njih su nas ostavile bez daha.

Doktor Slobodan Jovičić, psihijatar i načelnik odeljenja intenzivne nege Kliničkog centra Srbije, ispričao nam je jedan neverovatan događaj. 

Foto: Arhivska Fotografija Foto: Arhivska Fotografija

Od doktora Jovičića saznali smo da je prilikom bombardovanja 1915. godine, jedan od pacijenata ove bolnice bio je Milan Popović iz Niša. On je boravio na muškom A odeljenju, a onda je jednog dana pobegao iz ove psihijatrijske ustanove.

Popoviću nije bilo ni traga ni glasa, puna dva do tri dana. A onda se vratio sa nekoliko zarobljenih austrougarskih vojnika, par volova i desetak ovaca. Tako se oko mesec dana hranila duševna ali i opšta bolnica.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Doktorski dom možete posetiti 16. maja u okviru "Noći muzeja" i tom prilikom čuti još mnogo zanimljivih priča i događaja.

Ova neverovatna priča ostavila nas je bez reči. 

A vas?

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HANIBAL

    29. april 2015 | 09:54

    " A onda se vratio sa nekoliko zarobljenih austrougarskih vojnika, par volova i desetak ovaca. Tako se oko mesec dana hranila duševna ali i opšta bolnica." NISU VALJDA I AUSTROUGARSKE VOJNIKE POJELI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA