OD GLAVE DO PETE: Da li ovako treba da bude obučena prava Srpkinja?! (FOTO)

Jedan od najprodavanijih srpskih suvenira jeste ubedljivo šajkača koja u našoj narodnoj nošnji zauzima posebno mesto, jer važi za srpsku nacionalnu kapu, pa se može reći da je ona sinonim za Srbina. Ali ne zaostaju mnogo ni drugi srpski simboli

  • 16

Čokanj ili čokanjičić, šajkača, opanci jesu karakteristični simboli Srbije, i stvari koje stranci rado kupuju kao suvenir. Prosto nema štanda na kojem se ne može naći šajkača, koja je, kako prodavci kažu, jedan od najprodavanijih suvenira, ali ne zaostaju mnogo ni drugi srpski rekviziti.

U Beogradu na mnogo mesta postoje prodavnice suvenira, u kojima možete pronaći razne stvarčice koje oslikavaju srpski duh. Prošetali smo do nekih od njih da istražimo, koji su to srpski simboli koji stranci kupuju i koji je među njima najpopularniji.

S obzirom da srpska narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji srpskog naroda, nije čudno što su šajkača, čokanj, opanci, kao i majice s motivima cara Lazara, Gavrila Principa veoma traženi kod stranaca.

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Srbi više vole PUTINA nego đenerala Dražu i Tita zajedno! (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Svaku oblast koju su Srbi nastanjivali kroz istoriju, karakterisala je posebna nošnja. Po načinu odevanja prepoznavalo se odakle je ko i kojoj etničkoj odnosno nacionaloj zajednici pripada.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kako smo saznali, ubedljivo jedan od najprodavanijih srpskih simbola jeste šajkača koja u našoj narodnoj nošnji zauzima posebno mesto, jer važi za srpsku nacionalnu kapu, ima svoju dugu istoriju i istovremeno je podsetnik na istorijsku sudbinu naroda čije je znamenje postala, i može se reći da je ona sinonim za Srbina.

SRBI VOLE ĐOKOVIĆA VIŠE NEGO TESLU: Evo i zašto je to tako! (FOTO)

Još jedan zanimljiv suvenir koji smo našli na štandu suvenira, koji nije najprodavaniji ali privlači veliku pažnju stranaca, jesu opanci, tradicionalna srpska obuća i njen nacionalni simbol. To je seoska laka, kožna obuća, koja se priteže oko nogu kaišima ili oputom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U periodu posle Drugog svetskog rata, opanci su se izrađivali od starih izlizanih guma,  tzv. ''točkaši'', a u novije vreme fabrike obuće savremene opanke proizvode od gume koji mogu imati unutra postavu od platna ili kaiš za zakopčavanje. Tako da su ti opanci nazivaju i ''Piroćane'' jer su se proizvodili u Pirotu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Čokanj ili čokanjić, a danas poznat i kao unučić, je veoma tražen kod stranaca. Davnih godina je bio u širokoj upotrebi kod Srba kao tradicionalni način služenja šljivovice. Korišćeni su ne samo po kućama, već i na javnim mestima, kao što su kafane, gostionice i hoteli, a upotrebljavali su ga i za držanje mastila za pisanje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Jugoslovenske vlasti su čokanj proglasile nehigijenskim zbog uskog grla koje onemogućava pranje iznutra. Međutim, danas, posle mnogo vremena neke kafane su vratile stari jugoslovenski duh, pa se tako šljivovica, dunja, višnjevača i danas piju iz čokanja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ukusi su različiti, a o ukusima ne treba raspravljati . Pa su tako jedan period više tražene šajkače, drugi čokanji, a sve to opet zavisi od toga ko šta voli.

( J. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. maj 2015 | 12:13

    Volim one udobne muske pantalone od nosnje.Bolje su od dzinsa 100 puta :) sad bi ih nosio da mogu,a za pojas da zadenem telefon mjesto pistolja i noza

  • Olaf

    24. maj 2015 | 11:00

    Sajkaca je sinonin i pojam za srbijance a ne za sve srbe to mora da bude jasno

  • топлистанадреалиста

    24. maj 2015 | 10:39

    Заборавили сте само рећи да је препоручљиво да у чокањ иде препеченица и то Чачанска, јер чокањ тек тада добија прави смисао! :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA