DOSIJE LOPOVI MEĐU FRESKAMA: Evo ko i kako PLJAČKA CRKVE u Beogradu i odnosi zlato i novac!

Kradljivci odnose novac koji vernici ostavljaju kao prilog, kandila, krstove, odežde, molitvenika...sve što ima neku vrednost. A neki "pobožni" lopovi kažu da ne idu "u akciju" na crveno slovo

  • 4

Kada su se nedavno članovi pevačkog drušva "Modus" uputili u Crkvu Svetog Marka na nastup festivala duhovne muzike "Horovi među freskama", nisu planirali da se kući brate bez telefona, novca i bosi!

Dok su tinejdžeri pevali u crkvi, lopovi su ih pod okriljem noći opelješili. Pokupili su njihove lične stvari koje su ostavili u prostorijama parohijskog doma koji se nalazi preko puta crkve, tik pored kafane "Lasta".

Vrata su ostala otključana, a kradljivci su to "snimili" i iskoristili.

Ovo je samo jedan od najsvežijih primera krađa iz "duhovnih prostorija", jer lopovi svakodnevno "posećuju" prestoničke crkve. Svaka ima svoje stalne i povremene kradljivce.

Foto: Tanjug / Tanja Valić Foto: Tanjug / Tanja Valić

Najčešće "operišu" noću. Ali ne prezaju ni od dnevne svetlosti. Najčešće odnose novac koji vernici ostavljaju kao prilog; bogoslužne predmete od srebra i zlata, kandila, brojanice, bakarne oluke...

- Iz crkve se krade sve što ima neku vrednost i može da se proda. Sitne krađe novčanih priloga se dešavaju svakodnevno pa ih crkve i ne prijavljuju. Ova dela zakon tretira kao krađa - kaže Ugleša Stešević, šef odseka za suzbijanje teških krađa PU Beograd.

Da bi nekako sprečili veliki broj krađa, neke crkve su pojačale osvetljenje i uvele video - nadzor.

- Crkve najčešće pljačkaju narkomani. "Profesionalni lopovi" ne poštuju božju zapovest "ne kradi", ali poštuju crkvu. Znam za lopove koji su priznali da ne idu "u akciju" na crveno slovo - kaže Stešević.

Jedna od većih krađa desila se krajem 2007.godine. Tada je sa Svete Gore u Crkvu Svetog Save donesena ikona Bogorodica Mlekopitateljnica. Lopovi su iskoristili veliku gužvu i dok su se vernici divili ikoni, oni su iz vitrine pokupili zlatne krstove vredne 1.500 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika / Aleksandar Bojović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    11. maj 2015 | 09:48

    Mozda je krajnje vreme da crkva pocne da placa porez?

  • Luka

    21. maj 2015 | 13:05

    E nek si ti Gogo pametna, koliko bi ti lakse bilo da Crkva placa porez, usrecilo bi te mozda, e nevernici...

  • Vlada

    11. maj 2015 | 10:11

    A mozda to krade i neki pop

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA