• 0

ODUŠEVIĆE VAS: Ovako će izgledati Trg republike, Terazije i Trg Nikole Pašića! (FOTO)

Planira se da radovi ne ostanu samo na papiru, tako da će u narednom periodu da se sa nagređenim autorima razgovara o konkretnoj realizaciji, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i glavni urbanista Milutin Folić

  • 0

Izabrani su najbolji radovi javnog, otvorenog, idejnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za tri centralna trga u Beogradu, Trga Nikole Pašića, Trga Terazije i Trga republike, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i glavni urbanista Milutin Folić.

 

Konkurs je organizovao Grad Beograd – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda.

 

U žiriju su, pored Milutina Folića, bili profesor Boris Podreka, profesor Branislav Mitrović, Nebojša Minjević i profesor Eva Vaništa Lazarević.

 

– Posao žirija bio je lep, s obzirom na to da je odziv na konkurs bio izvanredan. Dobili smo 33 rada u prvom stepenu, od čega je pet radova prošlo u drugi stepen – rekao je Folić i dodao da je od tih pet radova žiri odlučio da dodeli nagrade za tri rada.

 

Prvu nagradu dobio je rad sa autorskom šifrom „10162” – radna šifra 30/II u iznosu od neto 1.000.000 dinara, autora Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić. Projektantski tim čine Nenad Blagojević, Ana Branković, Zoran Damjanović, Natalija Živulović, Marina Ilić, Vladimir Lukić, Ivana Pohulek, Miloš Radojević, Marija Radojlović, Đorđije Čizmović.

 

Foto: Društvo arhitekata Beograda

Foto: Društvo arhitekata Beograda

 

Drugu nagradu dobio je rad sa autorskom šifrom „31825”– radna šifra 26/II u iznosu od neto 500.000 dinara. Autori su Marija Krsmanović Stringheta, arhitekta, Bruno Oliveira Stringheta, arhitekta, Milena Kordić, arhitekta, projektanti su Tijana Stevanović, arhitekta, Vladimir Radulović, arhitekta, saradnici su studenti arhitekture Miloš Mitrović i Aleksandra Gavrić, a konsultanti za saobraćajno rešenje Ana Trpković, diplomirani inženjer saobraćaja, i Svetlana Batarilo, arhitekta.

 

Treću nagradu dobio je rad sa autorskom šifrom „31185”– radna šifra 15/II u iznosu od neto 300.000 dinara autora Milana Lojanice, profesora arhitekture. U izradi rada sarađivali su profesor arhitekture V. Lojanica i „Proaspekt” d.o.o., profesor, diplomirani inženjer saobraćaja R. Vračarević, diplomirani inženjer građevine D. Mandić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture V. Nadaždin Ljubičić i diplomirani inženjer arhitekture M. Brković.

 

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da su trgovi mesta okupljanja velikog broja građana, a ovo su tri najznačajnija prostora u gradu i predstavljaju izlog Beograda.

 

Foto: Društvo arhitekata Beograda

Foto: Društvo arhitekata Beograda

 

Trg republike će konačno biti dovršen a to je ono što svi mi odavno želimo. Dobili smo rešenje za mesto sadašnjeg „Staklenca”. Terazije i Trg ispred Skupštine biće povezani uređenim pešačkim zonama. To podrazumeva uređenje Trga Nikole Pašića, „Bezistana”, Čavketovog pasaža i Nušićeve – rekao je Folić i dodao da će radovi biti izloženi u holu Skupštine grada od 20. maja, gde će građani moći da ih pogledaju.

 

On je precizirao da će informacija o datumu održavanja javne diskusije u toku trajanja izložbe biti naknadno objavljena na internet-portalu sajta Grad Beograd – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Društva arhitekata Beograda.

 

Planiramo da ovi radovi ne ostanu samo na papiru. U narednom periodu sa nagrađenim autorima razgovaraćemo i o konkretnoj realizaciji, rekao je Folić.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok