Agencija za borbu protiv korupcije nije "strašni sud"

- Mi smo kao Skupština grada Beograda usvojili i lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, ali moram da kažem da nismo dovoljno uradili da se oni primene. To moramo da promenimo - rekao je Goran Vesić

  • 0

Agencija za borbu protiv korupcije nije nikakav "strašni sud", poručeno je danas na predavanju u Skupštini Grada Beograda, i ukazano da borba protiv korupcije treba da bude način rada i življenja, a ne nametnuta obaveza koja se mora izvršavati samo zato što tako piše u zakonu.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je tema važna i za same funkcionere Skupštine grada Beograda i gradskih opština, iako, kako je rekao, većina funkcionera doživljava svoje obaveze koje proističu iz zakona kao neku vrstu nametnute obaveze, a ne kao način na koji treba da žive i način na koji treba da se ponašaju.

- Za to ima više razloga, postoji samo nepoznavanje propisa, nažalost većina lokalnih funkcionera ne poznaje propise, drugo je lokalna praksa i običaji, koji su nažalost takvi i treće je neka vrsta otpora prema kontroli. Upravo zato ovo predavanje treba da približi Agenciju za borbu protiv korupcije lokalnim funkcionerima i da naprosto svi zajedno shvatimo da takvu praksu moramo da promenimo - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

Prema njegovim rečima, mora se širiti svest o značaju borbe protiv korupcije i to treba da postane način funkcionisanja lokalnih organa, pre svega Skupštine grada i gradskih opština.

- Mi smo kao Skupština grada Beograda usvojili i lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, ali moram da kažem da nismo dovoljno uradili da se oni primene. To moramo da promenimo - rekao je Vesić i dodao da je jedna od mera iz lokalnog plana da se osavremeni Statut.

- Mi sada pristupamo njegovoj promeni i mogu da vam kažem da ćemo uključiti Agenciju za borbu protiv korupcije, kao što ćemo uključiti i neke druge organe u samu izmenu Statuta - naglasio je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević istakao je da prvi put od kako postoji Agencija, postoje razgovori Skupštine grada i tog nezavisnog tela, koje se, kako je naveo, bavi jednom veoma važnom oblašću u našem društvu.

- U savremenom društvu, bez integriteta, transparentnosti, dobrog upravljanja, koji su osnovni postulati demokratije, nema ni borbe protiv korupcije - rekao je Nikodijević, istakavši da je Skupština grada, kao lokalna samouprava pratila sve zakonske odredbe koje su izdate sa viših republičkih nivoa.

Prema njegovima rečima, pored donošenja propisa i njihove primene, suština svega jeste promena svesti svih koji rade u lokalnoj samoupravi i državnih funkcionera.

- Ono što je činjenica, Agenciju za borbu protiv korupcije do sada smo svi doživljavali kao ''strašni sud'', nismo imali prilike da sednemo, da razgovaramo i da u suštini vidimo naš zajednički i partnerski odnos. Sve ostale samouprave treba da slede naš primer, kako se institucionalno rešavaju neki problemi - kaže Nikodijević.

Kako je rekao, Skupština grada nema šta da krije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA