PAŽNJA, ZEBRA U CENTRU BEOGRADA: Da li ste je i vi danas videli? (FOTO)

Beograđani, ali i svi oni koji su se danas u prepodnevnim časovima zatekli u srcu prestonice, imali su prilike da se susretnu ni više ni manje, nego sa zebrom

  • 9

Velika crno-bela zebra, osvanula je danas ispred Zoološkog vrta u prestonici Srbije. Naravno, ne radi se o pravoj životinji koja je pobegla iz kaveza, već o dva predivna murala, koji će ukrasiti Beograd.

Povodom Noći muzeja, koja se održava dvanaesti put za redom, po prvi put će učestvovati Zoološki vrt grada Beograda. Tom prilikom oslikana su dva murala, sa motivom zebre u Ulici Mali Kalemegdan.

Ono što je posebno zanimljivo je da je zebra oslikana na prelazu, zato što se gotovo na svim jezicima sveta za pešački prelaz koristi upravo ova reč - "zebra".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

Osim toga, vozačima će biti uočljivije i lakše da primete sam prelaz i lakše propuste sve, ali pre svega one najmlađe, koji su česti posetioci ZOO vrta.

Umetnik zaslužan za ovo delo je Miloje Mitrović, koji ukrašava naš glavni grad još od davne 1995. godine, kada je naslikao svoju prvu zebru u blizini Osnovne škole "Miloš Crnjanski".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dok nam objašnjava kako je nastala ova tehnika i da se ova vrsta umetnosti naziva "džada ili džadal", Mitrović gleda u mališane koji prolaze okolo i kaže da obožava decu i da uživa da im pomaže na bilo koji način.

Dodaje i da postoje određena pravila po kojima se mora postupati pri izradi ovih dela.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedini uslov za slikanje po asfaltu je taj da "džada" mora biti odvojena od trotoara 20 centimetara. To, naravno poštujem, a boje kojima se služim, isključivo su za asfalt.

Dok završava prvu džedu, Miloje kaže da će do Noći muzeja završiti i drugu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mališani, ali i svi ostali posetioci, sada su dobili jedan predivan ukras, koji pored lepote, takođe pruža i bezbednost. U Noći muzeja, koja će biti održana 16. maja biće još mnogo lepih iznenađenja, pa iskoristite veče i upoznajte svoj grad još bolje.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA