DA SE POPLAVE NE PONOVE: Počeli radovi na obnovi nasipa u Lazarevcu! (FOTO)

Radove na sanaciji nasipa obišli su ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, gradski menadžer Goran Vesić i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević

  • 0

Obnovom nasipa na desnoj obali reke Turije u Stepojevcu kod Lazarevca danas je počela sanacija 24 nasipa kolubarskog sliva vrednosti 1,3 miliona evra, čiji je cilj sprečavanje poplava, poput onih od prošle godine.

Radove na sanaciji nasipa obišli su ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, gradski menadžer Goran Vesić i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, koji su podsetili da na prevenciji od poplava u Srbiji nije rađeno više decenija i poručili da će 2015. biti posvećena radovima na zaštiti.

Kako je Kif istakao, Kolubara ima veliki značaj za energetski sistem Srbije i to je razlog zašto se vlada Velike Britanije uložila sredstva da se rekonstruišu nasipi 24 pritoke reka kolubarskog sliva.

- Time će biti obnovljen zaštitni prsten kao deo nacionalne mreže strukture za prevenciju poplava. Kroz projekat pomoći ćemo i Beograd-vodama da izvuku pouke iz prošlogodišnjih poplava kako bi sprečili slične posledice. Pomoći ćemo i opštini Lazarevac da razvije lokalni akcioni plan za odbranu od poplava - rekao je Kif.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je zahvalio Kancelariji za obnovu koja taj projekat sufinansira sa oko 300.000 evra.

Prema Vesićevim rečima, novcem koji je obezbedila Velika Britanija, biće sanirano 70 odsto oštećenja na rekama kolubarskog sliva dok će ostatak biti završen sredstvima grada Beograda i Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- To je veliki korak da se više nikada ne desi ono što se dogodilo prošle godine - rekao je Vesić.

Na teritoriji grada Beograda postoji oko 200 bujičnih reka, koje predstavljaju najveću opasnost po stanovništvo kad je reč o prirodnim nepogodama poslednjih decenija.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Kao grad Beograd učinili smo mnogo toga da taj problem sistemski rešimo. Za mesec dana počeće prirpema plana detaljne regulacije za sliv reke Topčiderke, a sa Blagojevićem ćemo raditi na pripremi plana detaljne regulacije Kolubare, a zatim i ostalih bujičnih reka - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ti planovi omogućavaju da grad uloži sredstva ali i da obezdbedi novac od donatora. Poručivši da Srbija više ne sme da dozvoli poplave poput prošlogodišnjih, Marko Blagojević je ocenio da smo naučili lekciju, da su nas poplave bacile u "nok-daun" ali smo uspeli da se podignemo.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je istakao da je 2014. i početkom ove godine urađen ogroman posao kako bi Srbija vratila u pređašnje stanje sve ono što je uništeno u poplavama, a najavio je i da će ovu godinu obeležiti radovi na prevenciji od poplava.

- Ove i prethodne goidne u zaštiti od plavljenja uloženo je 15 miliona evra, a ove godine će početi realizacija projekata ukupne vrednosti 70 miliona evra čiji je cilj unaređena zaštita od poplava - rekao je Blagojević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA