Jusufspahić: Sloboda veroispovesti muslimana nije ugrožena u Srbiji

Susret ovdašnjih muslimana i hrišćana nije započeo pre 147 godina već vekovima ranije i to poznanstvo je, kako je rekao Jusufspahić, duboko ukorenjeno

  • 56

Sloboda veroispovesti muslimana u Srbiji nije ugrožena i nikome nije zabranjeno da ide u džamiju ili da klanja, rekao je muftija Muhamed Jusufspahić na tribini "Islamska zajednica - 147 godina posle".

On je, povodom obeležavanja godišnjice postojanja islamske zajednice u Srbiji, rekao da je Knez Mihailo pre 147 godina priznao ne islam, već slobodu veroispovesti, koju muslimani i danas uživaju "nekad manje, nekad više".

On je naveo da se i danas, međutim, postavlja pitanje povraćaja Bajrakli džamije muslimanima Beograda, što kako je naveo, nije slučaj sa drugim verskim zajednicama.

- To će ići drugima na sramotu, ali imaćemo mi i našu sramotu u vezi sa islamskom zajednicom na ovim prostorima. Da li ćemo imati islamsku zajednicu u Srbiji, ili islamsku zajednicu Srbije... umesto da to bude zajednica svih Bošnjaka - rekao je Jusufspahić.

Susret ovdašnjih muslimana i hrišćana nije započeo pre 147 godina već vekovima ranije i to poznanstvo je, kako je rekao Jusufspahić, duboko ukorenjeno.

Foto: Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Foto: Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama

- Ono je duboko ukorenjeno u našem biću, ali vrlo često je bilo povređivano hegemonijom jednih prema drugima - rekao je Jusufspahić.

Profesor Abdulah Numan istakao je da su muslimanima u Beogradu danas neophodna verska i obrazovna infrastruktura, ali i školovan kadar.

- Nama je potrebna i organizaciona infrastruktura, će nam biti oslonac i što će ostati posle nas. Mora se raditi na organizovanju školstva - rekao je Numan.

Govoreći o problemu radikalnog islama, Numan je rekao da se "plaši" zbog "nadrimuslimana" koji prodaju "nadridžihad".

- To nisu najbolji muslimani i moramo se boriti protiv te propasti - rekao je Numan.

Profesor Rade Božović rekao je da u svakom demokratskom društvu sve priznate veroispovesti moraju imati jednak tretman.

On je naveo i da se svaka zajednica koja dobije svoje institucije po pravilu birokratizuje, i dodao da se nada da to neće biti slučaj sa islamskom zajednicom.

- Čuvajte se toga, nemojte se birokratizivati, čuvajte vernike, jer bez njih nema ni džamije - rekao je Božović Jusufspahiću.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    20. maj 2015 | 08:39

    Ne samo sto nije ugrozena vec prelazi granice svake toletancije,u Srbiji najbolji primer je Ras gde dzamije nicu kao lude I sto je najgore toliko su glasne da maksimalno ugrozavaju I provociraju sada nazalost preostali srpski zivalj!

  • vuk

    20. maj 2015 | 10:40

    Iskren..najvise prava u evropi imaju muslemani u srbiji..

  • MarkoPA

    20. maj 2015 | 11:58

    Veliki I jednom pametan covek. Slusao sam ga mnogo puta I uvek me odusevi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA