Evo kako izgleda ''Balkanski špijun'' na japanskom! (FOTO) (VIDEO)

Nakon Beograda, predstava ''Balkanski špijun'' biće izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu

  • 0

Nema Srbina koji napamet ne zna bar jedan citat iz kultnog ostvarenja Dušana Kovačevića ''Balkanski špijun'', no da većina vas nije imala pojma da se ovaj dramski komad izvodi, ni manje ni više, nego u dalekom Japanu, u to skoro da možemo da se opkladimo.

Ekipa Telegrafa uspela je da se ''uvuče'' na probu ove predstave japanskih glumaca koja će premijerno biti izvedena 29. maja u 19.30 časova u Zvezdara Teatru.

Ne brinite, za gledaoce će biti obezbeđen prevod na srpski jezik, a uz podršku komapanije Japan Tobako Internešnel i Ambasade Japana u Srbiji, domaća publika imaće priliku da vidi na koji način su teme koje su specifične za lokalno, balkansko pordučje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu.

Dušan Kovačević autor ove predstave nije očekivao da će ''Balkanski špijun'' doći i do Japana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Pre 35 godina sam pisao ovaj komad i lik Ilije Čvorovića je prevazišao moja očekivanja. Ja sam tada pisao da se bavi špijunažom i već tada sa svojim interesovanjem prešao je u neke zemlje Evrope, a sada je eto otišao da ''špijunira'' i po Japanu. U petak će te videti na koji način se prilagodio i adaptirao u jednu potpuno drugu strukturu - izjavio je Kovačević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu. Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom - izjavio je režiser Sugijama Cjoši koji je ovaj komad pri put postavio u novembru prošle godine u porozirštu Breht Raum u Tokiju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Reditelj Sugijama je tom prilikom još dodao da su Balkanci temperamentan narod, za koje je karakteristično to da se u jednom trenutku smeju, da bi već u sledećem plakali. Otud mu je bilo malo teško da sve to prikaže, s obzirom da Japanci nisu takvi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nakon Beograda, predstava ''Balkanski špijun'' na japanskom sa obezbeđenim prevodom na srpski jezik, biće izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Uz snimke sa probe, pozivamo vas da pogledate premijeru ove predstave koja je zakazana za petak 29. maj u 19.30 časova u Zvezdara Teatru:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA