DA VAS UHVATI JEZA: Ovo je odelo u kojem je ubijen Mihailo Obrenović! (FOTO) (VIDEO)

Mihailove pantalone, čarape, džepna maramica, njegova košulja, prsluk i celo odelo u kojem je ubijen retko se izlaže, a na njemu se mogu videti originalne fleke krvi

  • 10

Pomogao je u zasnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, njegovom diplomatskom veštinom oslobođeni su srpski gradovi od turskih posada, a onda su Srbi ubili svog kralja ispalivši u njega - tri metka!

Ko iole zna istoriju, pretpostavlja ko je u pitanju. Reč je, razume se o Mihailu Obrenoviću.

Povodom godišnjice atentata na kneza Mihaila Obrenovića, u Konaku kneza Miloša u Topčideru od 29. maja pa do 10. juna, biće izloženo autentično odelo u kojem je Mihailo ubijen 29. maja 1868. godine.

- U konaku na spratu je cela postavka posvećena dinastiji Obrenović i naravno knezu Milošu. Sada je godišnjica smrti, odnosno godišnjica ubistva Mihaila Obrenovića. Ideja je bila da se obeleži taj dan i onda smo simbolično stavili da od 29. maja do 10. juna bude izloženo odelo u kojem je on ubijen - objasnila nam je Olivera Glavonjić organizatorka ove izložbe.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je tom prilikom još dodala da se odelo inače retko izlaže i da se na njemu mogu videti originalne fleke krvi.

Posetioci će imati prilike da vide Mihailove pantalone, čarape, džepnu maramicu, njegovu košulju, prsluk, tregere koje je imao, rukavice koje je nosio u trenutku kada je ubijen.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Olivera nas je podsetila na ovaj tragičan događaj iz srpske istorije.

- Knez Mihailo je ubijen nedaleko od ovog konaka, u toku jedne šetnje u Košutnjaku. Izvezao se negde oko 17 časova, a oko 18 časova je ubijen. Ubice su bile braća Radovanović, koji su kasnije osuđeni na smrt. Pored rana od pištolja imao je i posekotine po licu. Ubijen je malim pištoljem, tipa bibernice, koji trenutno nije izložen, jer je na izložbi u Takovu - ispričala nam je orignizatorka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored ove izložbe, 10. juna biće urađen jedan mali dramski prikaz kneza Mihaila i kneginje Julije, tačnije jedan segment iz Mihailovog života, čime će ljubitelji istorije moći da vide kako je knez zapravo živeo.

(Jelena Marović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peacemaker

    30. maj 2015 | 07:13

    Svakog vodju koji je mislio dobro svojoj zemlji i borio se za nju, ubila bi Srpska ruka!! Zalosno ali istinito

  • Алекса

    30. maj 2015 | 03:06

    Мислим да 29. свибањ, или како то Срби који поштују римску религију воле да кажу мај, треба да се обележи као дан жалости. На овај датум муслимани су освојили Константинопољ, убијен је кнез Михајло и последњи српски краљ Александар и последња српска краљица Драга. Тужан дан за нас Србе и све хришћане.

  • Darko

    30. maj 2015 | 11:54

    Ponekad stvarno mislm da smo narod sa nizom intelignencijom. Uvek smo ubijali njabolje koje smo imali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA