• 0

OPTIMISTIČNO: Metro najranije za pet godina

Ukoliko radovi počnu odmah po završetku idejnog projekta, Beograđani mogu da očekuju prvu liniju metroa 2018.

  • 0

Prva linija metroa mogla bi da "protutnji" pod Beogradom najranije 2018. godine, ukoliko bi radovi na terenu krenuli odmah po završetku projekta.

Konačna verzija studije beogradskog metroa koju je radila francuska kompanija "Ežis" ove sedmice će biti predata radnoj grupi. Ukoliko ne bude zamerki, izrada idejnog projekta mogla bi da počne već krajem aprila, a procenjuje se da bi za prvu fazu radova bilo potrebno pet godina.

Prema rečima Zorana Ilića, direktora projekta, definisanje koncepta metroa je završeno, studija je bila na razmatranju u radnoj grupi koja je dala određene sugestije i primedbe.

- Razmatrali smo predloge o broju stanica, gde bi metro mogao da se gradi ispod, a gde iznad zemlje, uopšte o mogućnostima koje pruža teren. Usaglasili smo se oko toga šta je najbolje rešenje i uneli minimalne izmene u studiju. Očekujemo "zeleno svetlo" od radne grupe i nadamo se da ćemo do kraja meseca početi sa izradom idejnog projekta. Prema ugovoru, imamo rok od 9 do 11 meseci da ga završimo - kaže Ilić.

Prva linija metroa trebalo bi da povezuje Tvorničku ulicu u Zemunu preko Bulevara kralja Aleksandra sa Ustaničkom.

Na novobeogradskoj strani trasa će ići pored "Energoprojekta", Bulevarom Zorana Đinđića, pored "Arene" ka Brankovom mostu, gde će na nizvodnoj strani biti podignut još jedan most sa kojeg će saobraćaj ulaziti u tunel, čiji će ulaz biti ispod spomenika u parku na Kosančićevom vencu.

Metro bi kroz centar prolazio tunelom do Trga Republike, a zatim Bulevarom kralja Aleksandra, do krajnje stanice.

(Izvor: Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok