DA LI STE ZNALI: Ovo su top 3 najduže ulice u Beogradu

Neke od beogradskih ulica mogu se pohvaliti i svojom interesantnom istorijom, ali i dužinom. Pogledajte koje su to tri top najdužih ulica u Beogradu, a svaka od njih sa sobom ''nosi'' interesantnu priču

  • 12

Nema nijednog provincijalca da je došao u prestonicu, a da se bar jednom nije izgubio u velikom Beogradu. To ništa nije čudno s obzirom da u srpskoj prestonici ima mnogo ulica, koje su vremenom promenile svoje nazive, a neke od njih imaju i više imena.

NEMA JE NI NA MAPI: Ovo je najkraća ulica u Beogradu, u koju vas navigacija NEĆE odvesti!

Neke od beogradskih ulica mogu se pohvaliti i svojom interesantnom istorijom, ali i dužinom. Pogledajte koje su to tri top najdužih ulica u Beogradu, a svaka od njih sa sobom ''nosi'' interesantnu priču.

BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA

Prva na listi se našla jedna od najprometnijih ulica srpske pretonice Bulevar Kralja Aleksandra, za koju je potrebno najmanje dva i po sata laganog hoda kroz gužvu. Toliko je u stvari potrebno da se pređe 7, 5 kilometara koliko je ova ulica dugačka i prostire se od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta.

Sredinom 18. veka bulevarom je krivudao Carigradski drum, vremenom je prekršten u Sokače kod Zlatnog topa, zatim u Markovu džadu, a 1834. godine dobija ime Fišeklija, po drvenim dućanima u kojima se prodavao barut u fišecima.

Krajem 19. veka postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića, a nakon Drugog svetskog rata ova saobraćajnica nazvana je nakratko Bulevar oslobođenja, a potom Bulevar revolucije. To ime je zadržano nekoliko decenija, da bi s početka ovog veka vratili stari naziv Bulevar kralja Aleksandra.

Printskrin: Google/maps Printskrin: Google/maps

Nekada je bulevar bio sedište zanatlija, a danas zanatskih radnji gotovo da nema. Tek neka je jedva primetna od sjaja mnogobrojnih izloga modernih trgovina. Brza hrana, garderoba, banke su samo deo onoga što je bacilo u zaobrav nekadašnji korzo. Ali poslastičarnica ''Pelivan'', jedna od najstarijih radnji Beograda, vešto odoleva vremenu već 163 godina.

Za neke sugrađane ovaj bulevar verovatno nije najlepši, ali je sigurno jedan od najprometnijih u gradu. Višegodišnje obeležje bulevara su do pre par godina bili ulični prodavci, koji domaću i stranu robu tradicionalno nude na haubama automobila, sušilima za veš ili kutijama. Protiv njih su se borili mnogi opštinski sazivi, pa se tako tek po neki može naći kod Depoa.

Kafane, zanatlije i butici nisu jedina obeležja Bulevara, iako su prani brojevi ulice rezervisani za te delatnosti, dužinom leve strane dominiraju kulturne institucije. Četiri fakulteta, Viša poslovna škola, pozorišta, biblioteke i studentski dom ''Kralj Aleksandar prvi'', simbolično smešten iza spomenika Vuku Karadžiću, vraćajući mladost nekadašnjem Carigradskom drumu.

USTANIČKA ULICA

Po ovoj ulici je snimljen i istoimeni film, ''Ustanička ulica'' čiji je producent i jedan od glavnih aktera, naš poznati glumac Gordan Kičić.

Na početku ulice nalaze se Prvi osnovni i Specijalni sud, a malo dalje od njih je su prodavnice i banke.

Printskrin: Google/maps Printskrin: Google/maps

Inače ova ulica se proteže negde od Autokomande pa sve do Konjarnika. Broji do negde 266 broja i ukoliko se uputite da prošetate njome, možda će vam trebati od prilike dva sata, možda i više ukoliko se odlučite da protegnete noge u Šumicama, parkiću koji se nalazi blizu sportrskog centra ''Šumice''.

Ono što je prva asocijacija Beograđanima kada je Ustanička ulica u pitanju, jeste bus 50 - ca. Sigurno se pitate zbog čega. U 50 - ci možete sresti ljude raziličitih profila. Baba sa loncem čiji poklopac preti da svakim naglim kočenjem autobusa, napusti svoje mesto boravka i time ugrozi, svojim mrsnim sadržajem, studenta koji se konačno okupao i presvukao.

BULEVAR MIHAJLA PUPINA

I ulica koja se po svojoj dužini našla u top 3, jeste Bulevar Mihajla Pupina, na Novom Beogradu. Nosi naziv po našem pronalazaču, koji je bio i nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi, a takođe je bio i dobitnik Pulicerove nagrade 1924. godine.

Printskrin: Google/maps Printskrin: Google/maps

Bulevar Mihajla Pupina se proteže od Ulice Aleksadra Dupčeka do Brankovog mosta, i njegova ukupna dužina je oko 3.700 metara. Mnogo važni objekti se nalaze ovde.  Tu je bioskop ''Jugosvalija'', zgrada Istorijskog arhiva Beograda, Palata Vlade Srbije...

Dugi niz godina je bulevar nosio ime po vođi Oktobarske revolucije i prvom predsedniku SSSR - a Vladimiru Iljiču Lenjinu, ali je 1997. godine promenjen naziv i on danas nosi ime poznatog srpskog naučnika Mihajla Pupina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.M.

    4. jun 2015 | 15:17

    Vojvode Stepe je duža čak i od bulevara Kralja Aleksandra i iznosi 7,8km

  • boban

    4. jun 2015 | 13:46

    Šta je sa ulicom Vojvode Stepe, koja je njena dužina?

  • Савица

    4. jun 2015 | 14:39

    НЕКАДА ЈЕ БУЛЕВАР Ј Н А ИШАО ОД СЛАВИЈЕ ПА ДО ИЗА АВАЛЕ КРАГУЈЕВАЧКИМ ПУТЕМ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA