MARDARIJE LIBERTVILSKI I SEVASTIJAN DŽEKSONSKI: Ovo su novi srpski sveci!

Zapisivanje u Diptihe Svetih imena Svetog Mardarija Libertivilskog i Svetog Sevastijana Džeksonskog predstavlja veliki događaj za vascelu našu Crkvu

  • 11

Sveti Arhijerejski Sabor je na svom redovnom zasedanju, 29. maja 2015. godine imena Arhimandrita Sevastijana i Episkopa Mardarija, Sveštenoslužitelja i Propovednika Jevanđeljasaborno uneo u Diptihe Svetih (u Eortologion ili Kalendar Svetih) Pravoslavne Crkve.

Sveti Arhijerejski Sabor je to učinio na predlog Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi.

Kao stalni dan godišnjeg spomena Episkopa Mardarija određen je 12. decembar, a Oca Sevastijana 30. novembar, kada će se služiti Liturgija i pevati služba (pesme, tropar, i kondak) i pobožno celivati njihove svete ikone.

Mardarije Uskoković je bio prvi srpski episkop u Americi koji je sagradio Srpski pravoslavni manastir Svetog Save koji se nalazi u Libertivilu u SAD-u. 

Episkop Mardarije je pravio velika odricanja, pa je u to doba nastala izreka ''Crkvu gradi, umire od gladi''. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković.

Njegovo telo je sahranjeno 18. decembra 1935. godine u manastirskoj crkvi, a na njegovoj sahrani prisustvovalo je 200 lica, 40 pravoslavnih sveštenika, od čega 12 srpskih, a njegovo telo je obnošeno oko crkve.

Foto: pravoslavie.ru Foto: pravoslavie.ru

Arhimandrit Sevastijan je rođen u San Francisku 9. jula 1863. godine, a na krštenju je dobio ime Jovan. Roditelji su mu iz Risna u Boki Kotorskoj preko Paname došli u Kaliforniju.

Zamonašen je u toku školovanja u Rusiji i rukopoložen u čin jerođakona 1887, a u čin jeromonaha 16. avgusta 1892. godine rukopoložio ga je episkop aleutski i aljaski Nikolaj. Postavljen je za misionara u Kaliforniji i državi Vašington.

Otac Sevastijan dobio je dozvolu 11. januara 1894. godine za podizanje prve Srpske crkve na američkom kontinentu u Džeksonu gde je živela veća grupa Srba. Hram je već iste godine 4. decembra osveštao episkop Nikolaj koji je tom prilikom poklonio zvono.

Iako je 1896. godine jeromonah Sevastijan dodeljen ruskoj pravoslavnoj katedrali u San Francisku, on je i dalje vodio brigu o parohijanima novopodignutog hrama Svetog Save u Džeksonu.

Ovaj sveti saborni čin će uskoro biti obznanjen ostalim Pravoslavnim Crkvama po vaseljeni.

Zapisivanje u Diptihe Svetih imena Svetog Mardarija Libertivilskog i Svetog Sevastijana Džeksonskog predstavlja veliki događaj za našu Crkvu.

Sabor je istog dana svečano proslavio i Spomen Svetih Novomučenika postradalih u Prebilovcima (Hercegovina).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U - -Je

    4. jun 2015 | 10:10

    Njihove ikone su vec u crkvama!Samo postoji jedan problem,kako ce moj otac drzati svetu liturgiju,ne ume da im izgovori imena:))Moram snimati i poslati vama,makar me gospod Bog kaznio!

  • Luna

    4. jun 2015 | 10:59

    Jos nam samo hvale i novi sveci. Ionako nam je sve potaman.

  • Nikola

    3. oktobar 2015 | 09:57

    Hhahahah to je moj cuku cukun deda :) A ja ni vizu za ameriku ne mogu da dobijem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA