BEOGRAĐANI, AKO VIDITE ZMIJU NE PANIČITE! Evo šta treba da uradite

Ukoliko primetite ovog gmizavca nemojte ih napadati niti ubijati jer su zaštićena vrsta, a sve što je potrebno je da pozovete Veterinu Beograd, policiju, službu za vanredne situacije, Hitnu pomoć ili komunalnu policiju

  • 36

Građani koji primete zmiju treba da se sklone i obaveste nadležne službe, izjavio je danas direktor Veterine Beograd Budimir Grubić, ističući da na teritoriji glavnog grada u protekle dve-tri godine nije zabeležen nijedan ujed zmije.

Grubić je rekao da je juče primećena jedna zmija "ribarica" u delu grada ka Višnjičkoj Banji posle čega je dežurna ekipa nakon dojave za sedam minuta stigla na lice mesta. Govoreći o zmiji, koja je proteklog vikenda primećena u parku u novobeogradskom Bloku 70, on je istakao da je to, takođe, bila "ribarica" koja je neotrovnica i bezopasna i nalazi se najčešće pored vode.

- Ove godine u martu su, kako je rečeno, zbrinute dve zmije, u aprilu šest, u maju 17, a u junu do sada osam zmija. Zmije se najčešće pojavljuju u junu, julu, avgustu i septembru, mada je bilo pojava i u decembru, odnosno januaru - rekao je Grubić i dodao da prosečno tokom sezone ima oko 50 prijava u vezi sa pojavom zmija.

On je naveo da za pet-šest godina nije zabeleženo da je sa kamionom ili automobilom zmija dospela u Beograd i da je najčešća pojava "ribarica", "smukova" i "vodenih zmija", odnosno "belouški".

Foto: veterinabeograd.rs Foto: veterinabeograd.rs

Grubić je objasnio da zmija niko ne treba da se plaši, niti da ih ubija, jer su zaštićena vrsta, da se ti gmizavci boje ljudi i da uglavnom beže, a da je zanimljivo da strahuju i od pasa. Dovoljno je javiti telefonom Veterini Beograd, policiji, službi za vanredne situacije, Hitnoj pomoći ili komunalnoj policiji.

Govoreći o najezdi zmija u poslednjih desetak godina, zbog klimatskih promena, u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Jagodini i drugim mestima, Grubić je precizirao da u Srbiji postoji 10 vrsta zmija. Od tih 10 vrsta tri su otrovnice - "poskok", "šarka" i "riđoka", kojih ima uglavnom van Beograda, u područjima od Aranđelovca ka ruralnim delovima, gde je mnogo toplije i ima krša i kamena, rekao je Grubić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zla devojčica

    9. jun 2015 | 11:53

    Ne možemo komunalce zauzeti su u gradskom prevozu.

  • Ha-ha

    9. jun 2015 | 13:03

    A šta ako nismo beogadjani? Znate kad će sve te službe što ste naveli da dodju kad zovete sa sela? NIKAD! Još će lepo da vam se smeju sa druge strane. Ulaze ljudima u kuću i neko će baš da razmišlja o zaštićenoj vrsti, izvinite ali je meni dete bitnije i ja hoću da ga zaštitim.

  • Miki

    9. jun 2015 | 12:05

    "potrebno je da pozovete Veterinu Beograd, policiju, službu za vanredne situacije, Hitnu pomoć ili komunalnu policiju" Kad bi pozvali bilo bi nismo mi zaduzeni za zmije zovite ove druge, kad njih nazovete nismo mi zaduzeni za to zovite ove trece i na kraju kad bi sve brojeve izredjali niko se i nebi pojavio na terenu. Ja zivim na selu i belouska mi dodje kao domaca zivotinja posto imam mali ribnjak i kad su velike vrucine zmije tu dolaze jer imaju sta da jedu i vode :).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA