VESIĆ: Otvaranje hostela u zgradama samo uz saglasnost stanara!

Više od 50 odsto stranaca koji posete Srbiju borave u Beogradu, te baš zbog toga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Beograd moraju zajedno da unapređuju turističku ponudu Beograda

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić i sekretarka za privredu Tijana Maljković sastali su se danas sa Ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem. Na sastanku je razgovarano o saradnji ovog ministrastva i Skupštine Beograda u oblasti turizma, izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, kao i o problemima otvaranja sve većeg broja hostela u Beogradu.

Ministar Ljajić je rekao da Grad Beograd predstavlja najznačajniji deo turističke ponude Srbije i da preko 50 odsto stranaca koji posete Srbiju borave u Beogradu. Upravo zato, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Beograd moraju da imaju stalnu i kontinuiranu saradnju i da zajedno unapređuju turističku ponudu Beograda.

- Predložio sam da moje ministarstvo i predstavnici Grada Beograda imaju redovne mesečne sastanke centralnih gradskih opština na kojima će se rešavati problemi i dogovarati zajedničke akcije ministarstva i grada – rekao je Ljajić i dodao da će ovo ministarstvo podržavati projekte Grada Beograda i u nekoliko narednih godina.

Goran Vesić je zahvalio ministru Ljajiću na saradnji i istakao da osim sistemskih rešenja, Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Beograd moraju urgentno da reše probleme koji se stvaraju usled otvranja sve većeg broja hostela u Beogradu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Svakodnevno primamo žalbe građana, posebno iz centralnih gradskih opština, da se u njihovim zgradama, bez saglasnosti stanara, otvaraju hosteli i da gosti remete kućni red i stvaraju komunalni nered. Taj problem postaje sve veći i ozbiljniji, s obzirom na svakodnevno povećanje broja turista u Beogradu. Danas smo se dogovorili da se usvoji pravilnik kojim će se regulisati uslovi za otvaranje hostela, kako bi i gosti i stanari bili zadobvoljni. Jedan od najvažnijih uslova biće saglasnost skupštine stanara, što znači da će hostel moći da se otvori samo ako je većina stanara saglasna. Pored toga, upoznali smo ministra Ljajića sa izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu koji je u pripremi i saglasili se da Grad Beograd dobije veće nadležnosti kada je u pitanju turistička inspekcija i da imamo potpunu nadležnost nad hostelima i drugom vrstom nekategorisanog smeštaja – rekao je Vesić.

Tijana Maljković je istakla da Grad Beograd ima odličnu saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i izrazila posebno zadovoljstvo što će se predloženim izmenama i dopunama Zakona o turizmu na teritoriji grada Beograda stvoriti bolji uslovi za prihvat i boravak turista u našoj prestonici, kao i bolje i kvalitetnije stručno vođenje turističkih tura razgledanja grada.

- Pored toga, veoma smo zahvalni Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunkacija, što će podržati naš projekat turističke signalizacije u centru grada, budući da centar pretvaramo u pešačku zonu, kao i zbog činjenice da imamo veći broj turista. Dobra turistička signalizacija je važan deo turističke ponude grada Beograda – rekla je Tijana Maljković, zahvalivši ministru što podržava napore Grada da poveća broj turista i unapredi turističku ponudu.

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA