JEZIVO: Životi mališana zavise od slobodnog kreveta u Tiršovoj!

Lekari dečje klinike u Tiršovoj odlažu operacije, jer nedostaje mesta

  • 10
Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj Foto: Marko Todorović

Životi dece su počeli da zavise od slobodnog kreveta. Na operacioni sto se ne odlazi, dok se ne oslobodi postelja. U sobi sa samo četiri kreveta dolaze deca iz cele Srbije posle teških operacija, deca koja su nedavno pretrpela politraume, sa teškim povredama glave, u komi...

- Kada nije neka hitna operacija, već je u pitanju veliki tumor ili operacija stomaka, pa ne moraju odmah danas, onda se operacija odlaže za pet, šest, sedam dana... Dok se dete u postoperativnom toku ili komi oporavlja u jednom od četiri kreveta, drugo dete koje treba da bude operisano ne operišemo sve dok se krevet ne oslobodi - kaže  dr Miloš Petković, načelnik Službe anestezije i reanimacije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kako prenosi "Blic".

Na pitanje šta se dešava kada nemaju dovoljno mesta dr Petković je odgovorio:

- Nekada i Urgentni centar primi decu kada je hitno, pa ih prebace kod nas kad nam se oslobodi krevet. Tako se gubi vreme koje bi značilo u toku lečenja deteta. To je osnovni problem. Sa više kreveta ne bismo zavisili ni od koga. Realno bi bilo da imamo bar sedam ili osam kreveta.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naprotiv svemu, strah za život deteta se smanjuje za onaj tračak pozitivne aure kad ga roditelj ostavi vrhunskom stručnjaku.

Prema poslednjem istraživanjum, 300 dece se leči u zgradi predviđenoj za samo 100 mališana.

Nesumnjivo je da lekari mogu da pomognu mališanima, i to dokazuju svakodnevno, dok se fasada bolnice raspada, skučeni hodnici pune obolelom omladinom, a vreme prolazi u čekanju da se za Dečju kliniku izgradi nova zgrada za koju postoji projekat i naša deca dobiju adekvatne uslove za lečenje, u "normlanoj" bolnici. 

Još se čeka odluka Ministarstva kako bi došao i taj dan kada jedan krevet neće biti merilo da li će dete preživeti.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dea

    15. jun 2015 | 22:45

    Beograd nema urgentni centar za decu i to je postala nuzda jer onaj za odrasle nije ni izgledom ni tehnicki za decu.Takodje, umesto da se ulaze u rasulo zgradu jer to je rupa bez dna, potrebno je sazidati ili naci novu upotrebljivu zgradu i premestiti i osoblje i aparate.Zgradu sa novim sanitarnim cvorovima za decu u operisanom ili invalidnom stanju.Ne treba ulagati u dotrajalo jer to je i skuplje i nije resenje koje ovoliki grad za celu Srbiju treba da ima.Apelujem za izgradnju nove decije bolnice sa parkom.Onoliki Novi Brograd pa Usce prostori u korovu itd.Ovako ulazi i Institut pa u Tirsovu a mogli bi da imamo jednu veliku novu bolnicu sa urgentnim delom gde bi sve lekare i aparate iz obe oistojece zdruzili i tako dobili nov objekat i zajednicke resurse u ljudstvu i aparatima.

  • N.S.

    15. jun 2015 | 22:40

    Da li ovo čitaju i oni od kojih zavisi broj kreveta? Žalosno je i strašno da za decu, koja su bolesna i bespomoćna nema kreveta. Neverovatne stvari u 21-vom veku . Zašto, i dokle ovakva ne briga onih koji za to primaju platu?

  • Luna

    15. jun 2015 | 22:11

    Bedni smo i jadni da gore biti ne moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA