Komarci i ''klintonke'' haraju Beogradom?!

Topli dani doneli su nam i najezdu dosadnih komaraca u prestonici. Sve više pacijenata zbog uboda odlazi kod svog lekara

  • 3

Toplo vreme, visoki vodostaj vode, blizina reka, trave ili životinja, glavni su uzročnici pojave insekata, koji pored toga što mogu da budu dosadni, zadaju i veoma bolne i neprijatne ujede.

Šta ODMAH da uradite kad vas ujede smrtonosni komarac?

Beogradom haraju veliki agresivni komarci, crne mušice, takozvane klintonke, pa je i najmanji otok znak da se treba obraditi lekaru.

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović savetuje da je potrebno obratiti se odmah lekaru i ne pokušavati s kućnom medicinom i savetima komšinica.

- Nakon uboda može da se javi ozbiljna alergijska reakcija, podlivi, modrice, kao posle udarca i nema tu nikakvog filozofiranja, lekar je sledeća stanica.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

U strahu od alergijske reakcije, sa ozbiljnom oteklinom svom doktoru javio se i Beograđanin Branislav Đ. koji je ujed "zaradio" dok se sa decom igrao u parku na Miljakovcu. I ranije je imao različite ubode sitnih životinja, ali ovako drastičan je upamtio.

- Buba je bila mala, slična mušici, a ubod kao od komarca. Kasnije sam saznao da se te bubice u narodu zovu "klintonke". Prošle godine me je u ovo isto vreme ubola i tada se, kao i sad, javio ogroman otok, cela se noga inficirala, a doktorka mi je dala antibiotike - kaže Branislav.

Smatra se da je ova vrsta buba došla u naše krajeve nakon bombardovanja 1999. U narodu je poznata kao "klintonka", a njen ujed ostavlja bolne posledice koje traju i do nekoliko nedelja.

Foto: Wikipedia/US Department of Agriculture Foto: Wikipedia/US Department of Agriculture

- Čini se da tih buba u poslednje vreme ima dosta, male su, crne i imaju šarena krila. Njihov toksin može da prodre duboko u kožu, zahvati i limfno tkivo. Pored nje, pacijenti se žale na komarce koji su veći nego inače i veoma su agresivni - kaže doktorka Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac.

Crne, male bubice koje zadaju žestoke ujede, slične su običnim mušicama, ali im je usni aparat drugačiji. Njih zovu još i ''papučarice" a u narodu su popularne kao "klintonke". Prema rečima doktorke Nevenke Dimitrijević, stacionirane su u blizini štala i konja, ali nije retkost naići na njih i u parkovima i u blizini voda.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA