GUŽVA U BG: Na jedno parking mesto četiri taksija

Tek oko 1. 300 mesta isrctano je na stajalištima širom prestonice za više od 6.500 registrovanih vozila u Beogradu. Na Novom Beogradu je čak 32 taksi parkirališta

  • 4

U našoj prestonici ima oko 1. 300 žutih parking mesta sa natpisom "taksi", dok je broj registrovanih taksi vozila premašio cifru od 6.500.

Najveći broj stajališta "obeležen" je na Novom Beogradu, na čak 32 lokacije, dok je Rakovica najsiromašnija sa samo šest adresa, na kojima ima tek pedesetak obeleženih mesta za privremeno parkiranje taksista.

Svoje taksimetre svakog jutra uključi oko 5.000 taksista, koji posle prvih jutranjih "tura" u špicu muku muče oko propisnog parkiranja na obeleženim mestima. Tako, na obeleženo parkiralište za taksi vozila uplovi svaki četvrti automobil sa "TH" registarskom oznakom.

- Od šest ujutru do šest uveče je dnevna smena, kada je aktivno čak 80 odsto taksi vozila. Većina ostane van stajališta, pa se privremeno parkira uz obeležena mesta. Nikome nije cilj da krši zakon, ali alternativa ne postoji. Uz to, inspekcija ne pita ko je kriv za nedostatak parking mesta već ispisuje kazne - priča Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije, koji već 32 godine "krstari" ulicama Beograda.

Udruženja taksista podnela su zahteve za dodatna stajališta, ali im je u decembru 2014. obećano samo 50.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- U mogućnosti su da nam obezbede samo 50 novih mesta na području grada. Prošlo je više od šest meseci, mi nismo dobili nijedno dodatno parking mesto, a kamoli tih 50 - tvrdi Aleksandar Bjelić.

Više od jednog veka je prošlo od kada je prvo taksi vozilo marke "ford-T" protutnjalo beogradskom kaldrmom sa stajališta "Srpski kralj" na Trgu republike. Modernizacijom platoa ispred spomenika Knezu Mihailu parkiralište je izmešteno ispred palate Albanija. Ono danas ima 14 obeleženih mesta, a taksisti sa višedecenijskim iskustvom tvrde da je ovo jedno od najstarijih u gradu.

Profitabilnost kao i popularnost taksi stajališta menjala su se sa trendom vremena i zahtevima klijenata. I dok su u samom centru grada najčešći klijenti strani turisti, taksi vozila kao na traci smenjuju se svakog popodneva ispred tržnih centara. Ipak, danas su primat preuzele centrale i telefonski pozivi.

- Svako voli da mu taksi dođe "na noge", pa su dolasci na pozive najčešći i na njima je najveća dnevna zarada - objašnjava Bjelić.

- Od kada znam za sebe, znam i za parkiralšte na početku Knez Mihailove ulice - kaže Bjelić.

- Mi, stariji taksisti, sporazumevamo se još u brojevima, koje je nekada opština davala stajalištima na svojoj teritoriji. Danas su ona u nadležnosti grada, pa obično nose ime ulice u kojoj se nalaze.

(Telegraf.rs / Izvor: večernje novosti. online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spustite cene

    19. jun 2015 | 11:43

    taksiji u predviđeni da voze, a ne da stoje na stajalištima ako ima previše taksija otustite višak

  • Miki

    19. jun 2015 | 14:21

    Ima se para po broju se zakljucuje

  • DH

    19. jun 2015 | 11:57

    Najvise me nerviraju kod starog merkatora kod Doma zdravlja.Zauzeli su i mesta namenjena za pacijente i nikom nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA