Sistemsko rešenje za zbrinjavanje ''dece ulice''

Grad Beograd i UNICEF potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti jačanja prava deteta, a nadležni su najavili sistemsko rešenje za zbrinjavanje "dece ulice" i donošenje lokalnog Akcionog plana za prava deteta

  • 0

Memorandum o razumevanju Grada i UNICEF-a koji odražava sporazum strana o saradnji na postizanju ciljeva određenih u Konvenciji UN o pravima deteta, Milenijumskim ciljevima razvoja i odgovarajućim strateškim dokumentima i zakonima Srbije koji se odnose na zaštitu prava deteta, potpisali su gradonačelnik Siniša Mali i direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

Mali je u izjavi novinarima, po završetku sednice Saveta za prava deteta, kojom je predsedavao, najavio donošenje lokalnog Akcionog plana za prava deteta od 2015. do 2018. godine.

- Takođe, imamo jedno prihvatilište koje finansira Grad, a radimo na tome da nađemo sistemsko rešenje da Beograd ima svoje prihvatilište gde će deca koja su na ulici moći da nađu utočište i gde će se Grad brinuti o njima - naglasio je Mali.

On je podsetio da je prošle godine, prvi put osnovan Savet za prava deteta, a cilj je da deci i omladini do 18 godina, kojih po popisu iz 2011. godine u prestonici ima 317.000, budu obezbeđena sva prava i olakšan život jer su oni budućnost i Beograda i Srbije.

Podsetio je i da će ove godine, po prvi put, postojati 250 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, što je, smatra, velika i važna vest.

Foto: Promo/Beoinfo Foto: Promo/Beoinfo

Na današnjem sastanku je bilo reči i o radu interesornih komisija, a Mali je rekao da nadležni nisu zadovoljni njihovim radom, kao i da opštine moraju, iako to ne rade, da besplatno prevoze učenike koji žive na većoj udaljenosti od četiri kilometra od osnovnih i srednjih škola.

Naredni sastanak Saveta trebalo bi da bude održan u roku od dva meseca, a na njemu će biti iznet konkretan stav u vezi sa prihvatilištem i iznete ideje o Akcionom planu za prava deteta.

Mali je zahvalio UNICEF-u na pomoći u svim aktivnostima da se deci koja žive u Beogradu pomogne u ostvarivanju njihovih prava.

Foto: Promo/beoinfo Foto: Promo/beoinfo

- Radićemo zajedno na ostvarivanju svih ciljeva koji su definisai Konvencijom UN i svom zakonskom regulativom vezanom za Srbiju. Sami ovo ne možemo, ali postoji potpuna spremnost naše strane kao Grada da se konačno i na pravi način bavimo ovom temom - zaključio je Mali.

Sen-Lo je zamolio medije da uzmu ulogu u praćenju dečijih prava u Beogradu, ali ne samo da ističu stvari koje su negativne, nego i da promovišu dobre prakse, kako bi ljudi koji ih sprovode imali više poverenja u sebe i ono što rade.

- Sećate se priče od prošle godine kada je dvoje dece napalo starijeg čovek? Mnogi su tražili promene Krivičnog zakonika, ali ta deca se sada nalaze u obrazovnom sistemu i jednog dana će postati produktivni građani ove zemlje - naveo je Sen-Lo.

On je dodao da potpisivanje Memoranduma ne znači da Grad i UNICEF do sada nisu sarađivali, već je danas samo potvrđena zajednička posvećenost ispunjavanju dečijih prava.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA