Naopake beogradske ulice: Ko se ovde snađe, taj je genije

U Svetogorskoj i Kosovskoj brojevi rastu od Terazija ka periferiji, a u Majke Jevrosime je redosled obrnut. Ponegde numeracije kao da su vađene "iz bubnja", to ume da bude veoma zbunjujuće čak i za taksiste

  • 1

Neke beogradske ulice su obeležene na način koji deluje kao da je neko razbacao iz aviona kućne brojeve, a oni se, neznano kako, zalepili na mesto na kojem se danas nalaze.

DA LI STE ZNALI: Ovo su top 3 najduže ulice u Beogradu

Dešava se da se i sami taksisti, koji bi trebalo da su snalažljiviji od ostalih - samo uhvate za glavu, nemajući logično objašnjenje zašto se stranka javila sa adrese kao iz zasede, sa namerom da ih zbuni i tako im dođe glave.

- Kada prilazite Beogradu i vidite putokaz na kojem piše da ste od grada udaljeni, na primer, stotinu kilometara, to znači da je to distanca do centra grada - objašnjava Milan Bojić, dispečer "Beogradskog taksija" i čovek zadužen za odnose s javnošću

- Opet, centrom grada smatramo Trg republike, ili u krajnjem slučaju Terazije.

Po pravilu, kućni brojevi brojevi u ulicama su raspoređini na taj način da su manji brojevi na onom delu koji je bliži Trgu republike, dok su veći na udaljenijem delu. Sa desne strane trebali bi da se nalaze parni, a sa leve strane neparni brojevi.

Međutim, ovo pravilo ima više izuzetaka nego što to jedan "običan grad" može da podnese.

Foto: Panoramio/de8j8a Foto: Panoramio/de8j8a

- Deo Dorćola, od Vasine do Cara Dušana, pa čak i ispod ovog dela, nanizao je brojeve naopako, tako da rastu od Kalemegdana prema Francuskoj ulici - kaže Bojić.

- U najstrožem delu grada, na primer, imamo zbrku jer brojevi u Svetogorskoj i Kosovskoj ulici rastu od Nušićeve prema Takovskoj, ali zato se između njih "udenula" Ulica majke Jevrosime, gde je sve to "isto", ali - naopako!

Pored Ulice kneza Mihaila se takođe vidi slična nedoslednost. Njeni mali brojevi počinju od Palate "Albanija" i rastu ka Kalemegdanu, dok manje ulice, poput one koja nosi ime Cara Lazara, imaju male brojeve koji od Kalemegdana rastu ka Ulici carice Milice, a opet u toj ulici kućni brojevi rastu od Zelenog venca prema Ulici cara Lazara.

- Zmaj Jovina ulica je počinjala od Obilićevog venca, sekla je Knez Mihailovu, Vasinu, i preko Jovanove i Jevremove se spuštala ka Dorćolu, da bi je sada nasilno isekli, pa je posle Vasine drugi deo ove ulice dobio ime po kneginji Ljubici. Taj deo kao da je ubačen na silu da zbunjuje Beograđane - objašnjava Božić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S druge strane Novi Beograd predstavlja enigmu drugačije vrste. Neko naivan bi pomislio da je novi deo grada idealan da se stvari makar malo dovedu u red, ali ne lezi vraže! Novobeogradske zbrke su česta pojava čak i kada stanovnici ovog dela grada krenu u neposredni komšiluk.

- Kada krenete sa Brankovog mosta Bulevarom Mihajla Pupina, prolazite pored palate "Ušće", a nekoliko stotina metara kasnije, takođe s desne strane, stoji bivši SIV, odnosno današnja Palata "Srbija" - nastavlja dispečer ''Beogradskog taksija''.

- Teško neko može da objasni kako to da je palata na adresi Mihajla Pupina 2, da je Tržni centar "Ušće" na broju 4, a Poslovni centar nosi broj 6. Dabome, brojevi kasnije rastu na putu ka Opštini Novi Beograd.

Da bude još zbunjujuće, prekoputa broja 2, u istoj ulici, nalazi se broj 155. Na samom kraju Bulevara Mihajla Pupina, pre nego što će ga preseći Tvornička ulica, sa desne strane "smo stigli" do brojeva 22 do 26, a sa leve do "rekordnih" 215.

- Bulevar vojvode Putnika počinje blizu pivare BIP, čija adresa je, doduše, na ulazu iz Plzenske ulice. Prvi neparni broj Vojvode Putnika je 7, i to je kod ortopedije "Rudo". A gde su brojevi 1, 3 i 5 - niko ne može da vam kaže. Ta ulica posle vodi uzbrdo ka Topčiderskoj zvezdi, pa se spušta ka Topčiderskoj crkvi. U njoj više nema neparnih brojeva, ali duboko iz šume izviru neki parni, koji su tu iz sasvim nepoznatih razloga.

Printskrin: Google/maps Printskrin: Google/maps

Ulica Jovanke Radaković predstavlja posebnu enigmu za taksiste. Nekada je pored nje išao Partizanski put koji je preimenovan u Ulicu Dragoslava Srejovića. Kada se Srejovićeva ulica, posle semafora (taj deo grada Beograđani zovu Ćalije) spusti ka Karaburmi, pravo se nastavlja ulica posvećena Radakovićevoj.

- Niko ne može da vam kaže gde je broj 25 u toj ulici. Ali zato postoji nekoliko kuća koje nose oznaku 25A, pa zatim opet nekoliko onih koje nose 25B. Tamo ni poštar ne može da se dovija po brojevima, već se snalazi po prezimenima stanara koje je uveliko morao da upozna.

- Ne vidim kako bi sve ovo moglo da se dovede u red - zaključuje Bojić, posle višegodišnjeg iskustva.

- Sigurno bi bio ogroman trošak promeniti lične dokumente ljudima kojima bi morali da promene adrese, kada bi ih doveli u neki red. Zasada će biti ovako, a taksisti će nanovo morati da uče planove grada, ali - naopako - završava Milan Bojić, dispečer ''Beogradskog taksija''.

(Telegraf.rs/Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA