U TIRŠOVOJ PRETI ZARAZA: Čistačice nose deci hranu i odnose leševe!

Osim što čiste toalete i skupljaju prljav veš, po novom aneksu ugovora, spremačice nose krv na analize, raznose lekove i odvode bolesnike u druge ustanove

  • 4
Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj Foto: Marko Todorović

Često život pacijenata zavisi i od analiza krvi,a u Universitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj uzorke na ispitivanje nose čistačice koje su samo koji minut ranije ribale fekalije u ve - ceu ili su nosile leševe u kapeli!

Mogućnost da bakterije završe u tim bočicama, zbog nestručnog rukovanja, uvek je prisutna, što zbog pogrešnih rezultata kasnije može otežati lečenje bolesnika.

A kad se navedenom pridoda da su te iste spremačice po novom aneksu ugovora zadužene i za prosipanje i pranje noćnih posuda, skupljanje prljavog veša, čišćenje i pranje hodnika, terasa, posuđa, frižidera, lekarskih i bolesničkih prostorija, ne bi trebalo da čudi ako dođe do zaraze u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leče najmlađi!

Njima u  opisu posla jeste i da serviraju hranu i pomažu sestrama u donošenju lekova, pa i nošenju i vođenju bolesnika u druge službe ili ustanove. Toliko je mogućnosti da, ni krive ni dužne, naprave veliku opasnost!

S obzirom na sve to, očigledno je jasno da osoba koja pola dana provede radeći s jakim, otrovnim sredstvima za dezinfekciju sanitarija ne može kasnije da nosi osetljive uzorke krvi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sve ovo se dešava zbog finansijskih rezova na klinici, pa je kvalifikovano osoblje koje je bilo zaduženo za rukovanje laboratorijskim uzorcima otpušteno!

Ali, u Tiršovoj tvrde da nema mesta panici.

- Mogućnost kontaminacije biološkog uzorka ili okoline kroz koju se pomoćni radnik kreće svedena je na minimum, s obzirom na to da se uzorci uzimaju u sobi za intervencije u posebnim uslovima da bi se izbegla mogućnost zaraze. Posao zaposlenih zaduženih za higijenu jeste da stalak s epruvetama odnesu od odeljenja do laboratorije, tako da oni ne mogu kontaminirati uzorak, niti on može ugroziti njih ili okolinu.

Isto tako, u Klinici priznaju i da spremačice „kada je to neophodno i kada nadređeni zdravstveni radnik proceni da ne postoji rizik po zdravlje zaposlenog i pacijenta ili mogućnost širenja infekcija, pomaže u transportu pacijenata i raznose biološki materijal u zdravstvenim ustanovama u Srbiji“.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iznogud

    25. jun 2015 | 16:42

    sta vi mislili o tome nebitno je.te spremacice za svojih 15 tak hiljada ribaju vuku ves nose uzorke i analize...i sto je najbolnije ima ih malo tako da jedna spremacica opsluzuje vise odeljenja.ali zato se broj strucnih saradnica povecao///

  • Dana

    25. jun 2015 | 23:27

    Moje dete se lečilo pre 4 godine i mogu reci da najmanje rade i najgore tretiraju pacijente sestre. Dok doktori i cistacice ginu od posla. Moj utisak neka me isprave ako gresim

  • Iva

    27. jun 2015 | 04:05

    Tamo neke spremacice znaju vise od med.sestara(aman plata I'm je do20000din.a svasta rade bez njih je rad nemoguc)ali koga briga korupcija je tooliko velika da nema pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA