Pogledajte kako se skidaju ogromni dimnjaci sa toplane Novi Beograd (FOTO)

Toplana je za tu investiciju izdvojila 116 miliona dinara i biće zamenjeno tri od pet dimnjaka, a radovi, koji treba da budu gotovi do početka grejne sezone

  • 0

Dotrajali dimnjaci na toplani Novi Beograd, obeležje tog dela grada, posle 50 godina upotrebe, tokom leta biće zamenjeni novim, ekološki bezbednijim i energetski efikasnijim.

Toplana je za tu investiciju izdvojila 116 miliona dinara i biće zamenjeno tri od pet dimnjaka, a radovi, koji treba da budu gotovi do početka grejne sezone, povereni su preduzeću Feromont inženjering iz Beograda.

Upravu toplane i radnike angažovane na tom poslu posetio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i uverio se da je u pitanju tehnički veoma zahtevan poduhvat.

Dva od tri dimnjaka su već uklonjena, a odvajanje poslednjeg teškog više od 50 tona u toku je. Za taj posao montirana je automatska dizalica firme Feromont, visoka 120 metara, jedina u Srbiji sa najzahtevnijim tehničkim karakteristikama.

Novi dimnjaci, prečnika četiri metra, biće visoki 80 metara kao i stari, u kojima je tokom poluvekovnog rada na mazut, oštećena unutrašnja struktura.

Dalja eksploatacija, bez zemene, predstavljala bi opasnost za stabilnost konstrukcije kao i za zaposolene i imovinu toplane.

FOTO: Beoinfo

Novi dimnjaci, za koje je projekat uradio Mašinski fakultet u Beogradu, imaće spoljašnje, ali i unutrašnje stepenice za pregled.

Takođe, na svakih šest metara nalaziće se platforma za odmorište, dok će srednja platforma biti proširena radi neometanog merenja uzoraka produkata sagorevanja i dimnih gasova u cilju njihovog smanjenja. Osim toga, izolacija novih dimnjaka biće kvalitetnija i savremenija, što će, kako su rekli u toplani, uticati na zaštitu životne sredine.

Predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je to jedna od značajnijih investicija i naveo da se remont, što inače građani ne moraju da znaju, radi leti i od toga zavisi kakva će biti grejna sezona.

- Beogradske elektrane jedno su od najuspešnijih preduzeća i nema većih problema u funkcionisanju i kvalitetu usluge - rekao je Nikodijević.

FOTO: Beoinfo

Ove godine za investicije i tekuće održavanje sistema daljinskog upravljanja u okviru Beogradskih elektrana izdvojeno je oko 1,6 milijardi dinara, rekao je Nikodijević zadvoljan što je na poslu zamene dimnjaka angažovana domaća firma.

- Grad će preduzeti sve mere da bi sledeća grejna sezona bila na nivou prethodne - rekao je Nikodijević.

Direktor toplane Goran Aleksić istakao je da je investicija u okviru redovnog godišnjeg remonta, jedna od značajnijih i da je važna za bezbednost proizvodnje, zaposlenih kao i za ekološku komponentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA