SKANDAL U BEOGRADU: Popovi naplaćuju ULAZ U CRKVU JEDAN EVRO!

- Ulaz se plaća u evrima ili dinarskoj protivvrednosti i njega moraju da plate svi oni koji dođu u turističku posetu, uključujući i naše ljude, ukoliko nisu vernici - kaže starešina Saborne crkve u Beogradu, otac Petar Lukić

  • 81

Na vratima Saborne crkve nalazi se natpis na engleskom jeziku koji zbunjuje sve posetioce ovog zdanja: ulaz se naplaćuje jedan evro!

- Ta odluka se primenjuje godinama unazad. Doneo ju je crkveni odbor, koji je odredio i cenu, ali sad je uočljiva, jer smo na ulaz u crkvu stavili obaveštenje. Ne znam zašto je to čudno, kada se u svetu ulaz u mnoge verske objekte naplaćuje - kaže starešina Saborne crkve u Beogradu, otac Petar Lukić.

Ispred vrata crkve zatekli smo posetioce koji su čitali natpis, zbunjeno odmahujući glavom.

- Srpkinja sam, ali živim u Parizu deset godina, pa se pitam da li treba da platim ulaz ili ne. Ne smatram da je normalno naplaćivati ulaz u crkvu, jer su to mesta koja treba da budu slobodna za sve posetioce, bez obzira na nacionalnu pripadnost -kaže Maša Burgić (22).

Sve i da je htela da plati, maša ne bi znala gde to da uradi, jer u crkvi ne postoji šalter za prodaju karata, već ulaz naplaćuje žena koja prodaje sveće. Kada čuje strani jezik, ona od turista zatraži evro. Ali, zbog neuočljivog natpisa na vratima crkve, mnogi stranci uđu bez plaćene karte.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Nisu tražili da platimo ulaz, a nismo ni primetile natpis. Ne razumem kako će neko da zna da smo strankinje. Možda je trebalo da pokažemo lične karte - zapitala se Engleskinja Ana Kating (19).

U natpisu na vratima zatraženo je plaćanje u evrima. Otac Petar kaže da je valuta proizvoljna.

- Ulaz se plaća u evrima ili dinarskoj protivvrednosti i njega moraju da plate svi oni koji dođu u turističku posetu, uključujući i naše ljude, ukoliko nisu vernici - objašnjava Lukić.

Na pitanje zašto je obaveštenje napisano na engleskom, a ne i na srpskom, otac Petar kaže da je to zato što stranci dolaze kao turisti, a posetioci iz Srbije uglavnom kao vernici.

Foto:Ilustracija/ Tanjug/Nemanja Jovanović Foto:Ilustracija/ Tanjug/Nemanja Jovanović

U Hramu svetog Save i Crkvi svetog Marka kažu da prvi put čuju za naplaćivanje ulaza.

(Telegraf.rs/Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    14. jul 2015 | 15:55

    Nestalo Vam čorbe za X6? :D

  • Aca

    14. jul 2015 | 15:40

    Jedan je bio patrijarh pavle neka mu je laka crna zemlja,a ovo ovo su raspusteni banditi koje treba pohapsiti.svetogrdje naplatiti ulaz u crkvu eeeee srbijooooo pa sta radi patrijah irenej stidite se bando

  • MarkoPA

    14. jul 2015 | 15:27

    Ne ide se u popove da bi se spas'o, vec da bi se napas'o. Sto kaze Bora Djordjevic kad su ga pitali zasto prica lose o popovima a vernik je, "nemam ja problem sa bogom, vec sa njegovom administracijom". :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA