ZARAZA NA PIJACAMA U BEOGRADU?! Pazite šta kupujete!

Zbog visookih temperatura koje pogađaju našu zemlju, namirnice poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda, lakše se kvare

  • 1

Letnja žega unela je strah među redovne posetioce gradskih pijaca, koji se osim voćem i povrćem, ovde snabdevaju i mesom, jajima i mlečnim proizvodima.

Prodaja osetljivih namirnica životinjskog porekla, prema rečima nadležnih, strogo je regulisana pravilnikom po kojem ova roba mora biti skladištena u rashladnim vitrinama na temperaturi do 10 stepeni. Ipak, trgovci na zelenim pijacama neretko zanemaruju propise, bar kada je reč o prodaji jaja. Tako bi se u na tezgama uskoro mogli izleći i pilići, s obzirom na to da su kokošji produkti izloženi na plus 40!

- Prethodnih godina na snazi je bila odluka da se najosetljiviji proizvodi, jaja, meso i mlečne prerađevine, na pijacama prodaju samo do 10 časova. Naročito su opasna jaja, koja nisu u vitrinama jer ona moraju biti čuvana na temperaturi od plus 4 do 10 stepeni. Naša preporuka je da se ovi proizvodi ne kupuju tokom najtoplijeg perioda dana, jer postoji mogućnost da se pokvare i na putu do kuće - objašnjava Petar Blagojević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, uz napomenu da od početka letnje sezone nisu dobili nijednu pritužbu na račun pijačnih prodavaca.

U JKP "Gradske pijace" tvrde da su prodavcima obezbeđene adekvatne rashladne vitrine u mlečnim halama.

- Sve pijace su pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, koja svakodnevno kontroliše sve tezge. Čak i ako se neka pokvari, istog dana je popravimo, a prodavcu ustupimo drugu - objašnjava direktor "Pijaca" Ivan Sočo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Veterinarski inspektori pojačano kontrolišu ispravnost mlečnih i mesnih namirnica u letnjem periodu, pa je samo tokom juna obavljena kontrola na 44 pijačne tezge.

- Sva hrana koja se nalazi u vitrinama je bezbedna i ona se praktično može prodavati tokom celog dana, jer nema posebne odluke, koja definiše do kog perioda bi se ona smela prodavati kada su napolju visoke temperature - objašnjava Dušan Ljuština, šef odseka Republičke veterinarske inspekcije za grad Beograd.

Prema podacima Komunalne policije, najalarmantnije stanje, kada je reč o nelegalnoj prodaji mesnih prerađevina i jaja je vikendom, tokom prepodnevnih časova na pijacama u prigradskim opštinama, ispred Banjičke pijace, Bajlonijeve i tržnice kod Mesne zajednice Kozara.

- U nedelju 12. jula zatekli smo nedozvoljenu prodaju mlečnih proizvoda na ulici, u Bulevaru Zorana Đinđića kod broja 64 - kažu u Komunalnoj policiji.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kada god patrole zateknu nedozvoljenu prodaju mesa, jaja i mlečnih proizvoda sankcionišu prekršioce i obaveštavaju nadležne organe radi preduzimanja mera iz bezbednosti i zaštite zdravlja građana.

Veterinarska inspekcija priznaje da se inspektori neretko na terenu susreću i sa prodajom životinjskih prerađevina na ulici, ispred otvorenih tržnica. Uprkos visokim tropskim temperaturama, na improvizovanim tezgama, u ponudi je sveže meso koje se hladi flašama sa ledom!

- Reč je o nelegalnoj prodaji osetljive robe i uvek ima neko ko se time bavi. Mi nismo u mogućnosti da sami delujemo i isključimo je iz prometa bez dejstva komunalne inspekcije - tvrdi Dušan Ljuština, šef odseka Republičke veterinarske inspekcije za grad Beograd.

Od početka jula, zajedničkom akcijom komunalaca i veterinarske inspekcije oduzete su veće količine čvaraka, suhomesnatih poizvoda, jaja i domaćeg sira.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    23. jul 2015 | 15:40

    Proverite i da li u kutiji jaja iz supermarketa ima polomljenih, meni se to desilo, sa sve dve bube, a supermarket sa rashladnom vitrinom dva minuta od kuće. Vratila sam im i rekla da obrate pažnju, oni su bili u šoku i dali mi novu kutiju sa svim celim jajima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA