REŠAVA SE PROBLEM SA VRTIĆIMA U BEOGRADU: Evo gde će biti otvorena nova obdaništa

Grad je veoma zadovoljan saradnjom sa privatnim vrtićima, a od septembra će se videti kako to funkcioniše u praksi

  • 2

Plan gradske vlasti jeste da problem sa nedostajanjem mesta u beogradskim vrtićima, koji je nasledila, reši u potpunosti do kraja mandata, rekla je danas pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, gostujući na Studiju B.

Grad Beograd će finansirati i boravak dece u privatnim vrtićima

- Do sada je upisano 11 hiljada mališana, što je za sedamsto više u odnosu na prethodnu godinu. Oni koji su „ispod crte”, sa potvrdama mogu da odu u privatne verifikovane vrtiće u kojima Grad Beograd takođe subvencioniše boravak mališana - istakla je Irena Vujović i podsetila da grad sa 80 odsto subvencioniše boravak dece u vrtićima, te da je iznos koji roditelji plaćaju 5.540 dinara, što je upola manje nego ranijih godina.

Akcenat grada jeste na proširivanju kapaciteta, pa se već u septembru očekuje otvaranje vrtića u naselju Dr Ivan Ribar, a potom adaptiranog objekta u Ovči i saniranog objekta u Zemunu, pa se očekuje još dodatnih šest stotina mesta u ovim objektima, naravno i više kada se uključe i privatni kapaciteti, naglasila je pomoćnica gradonačlnika.

Ona je istakla da je grad veoma zadovoljan saradnjom sa privatnim vrtićima, a „od septembra će se videti kako to funkcioniše u praksi”. Očekuje se da će se ovo rešenje pokazati kao bolje i finansijski isplativije u odnosu na izgradnju skupih objekata, što je ranije bila praksa, rekla je Irena Vujović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sanacija i rekonstrukcija postojećih vrtića konstantno se obavlja, tamo gde je potrebno, a ove godine izdvojeno je 20 miliona dinara za te namene za pet predškolskih ustanova na teritoriji Beograda. Ulaže se, takođe, i u škole, a radovi su tokom ove godine obavljani u 90 objekata. Među njima je OŠ „Ivan Goran Kovačić” na Zvezdari, gde se radi kompletna rekonstrukcija i koju će 1. septembra otvoriti gradonačelnik Beograda. Tu su takođe i gimnazija u Lazarevcu, Srednja turistička škola, OŠ „Jovan Sterija Popović”, OŠ „Milan Rakić” i mnoge druge, precizirala je Irena Vujović.

Kad je reč o školi u Dražnju, koja je izgorela 2014. godine, Grad Beograd je uradio sve što je neophodno - uređan je projekat rekonstrukcije, raspisana je javna nabavka za izvođača, a po regularnoj proceduri trenutno se čeka da se prebaci svojina nad zemljištem sa republike na grad. Onog trenutka kada to bude završeno, istakla je Irena Vujović, krenuće se sa sanacijom i rekonstrukcijom.

Evropska unija je do sada dala pedeset miliona evra za trajno stambeno zbrinjavanje romske populacije i njihova ocena je da su veoma zadovoljni onim što je urađeno u Beogradu. Pored stambenog zbrinjavanja, inkluzija i zapošljavanje su prioriteti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku i osluškuje sve potrebe ljudi koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama. Upravo je završen konkurs za 235 stanova u Ovči, a pre toga je dodeljeno osamdeset montažnih kuća i 350 paketa građevinskog materijala namenjenih izbeglim licima. Do ponedeljka traje i konkurs za još 50 seoskih domaćinstava i građevinski materijal u vrednosti od 1.500 evra - naglasila je Irena Vujović.

Beograd ima 22 kluba za stare, sa šest i po hiljada članova, gde im je omogućeno da kvalitetnije provode svoje vreme, pohađaju razne kurseve i radionice. Važno je naglasiti, rekla je Irena Vujović, da je boravak u klubovima besplatan i samo je potrebno da se najstariji sugrađani učlane u njih. Na zahtev premijera Srbije, do kraja godine u Beogradu će se otvoriti još tri kluba – početkom oktobra u Zemunu, nakon toga u Rakovici i potom na Zvezdari.

Pomoćnica gradonačelnika podsetila je i na potpisivanje ugovora za još 250 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a od septembra osobe sa invaliditetom dobiće pedeset personalnih asistenata, što je ranije obećavano a nikad do sada ispunjeno.

(Telegraf.rs / Izvor: Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA