OBNOVA DOTRAJALIH FASADA: Evo da li će sređivati baš vašu!

- Određeni broj fasada biće obnovljen sredstvima donatora za koje je objavljen javni poziv - rekao je Folić

  • 0

Gradski urbanista Milutin Folić najavio je da će početkom naredne godine započeti projekat obnove zapuštenih i dotrajalih fasada, a da će prva faza obuhvatiti obnovu 70 fasada u strogom centru grada.

Obnovom će biti obuhvaćene fasade objekata na Kosančićevom vencu, duž Brankove i Pop Lukine ulice, na Obilićevom vencu, Gračaničkoj i Ulici cara Lazara, Karađorđevoj, Bulevaru despota Stefana...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Grad je, prema njegovim rečima, za sada odvojio sredstva za pripremu projektne dokumentacije za obnovu navedenih fasada.

- Određeni broj fasada biće obnovljen sredstvima donatora za koje je objavljen javni poziv - rekao je Folić, a saopštila Gradska uprava.

Folić je dodao i da se radi na pripremi projektne dokumentacije za obnovu fasada objekata, čiji će cilj, pored obnove, biti i povećanje energetske efikasnosti objekata.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tim projektom obuhvaćeni su objekti koji su izgrađeni u drugoj polovini 20. veka, a koji se prema važećoj dokumentaciji vode kao veliki potrošači.

- Na taj način teži se ostvarivanju glavnih ciljeva energetske politike Srbije - rekao je Folić.

On je naveo i da je situacija sa obnovom fasada složena jer su one privatna imovina, koja pripada vlasnicima stanova, a zakon ne dozvoljava da se budžetska sredstva opredeljuju za unapređenje kvaliteta privatne imovine, zbog čega Grad ne može da sufinansira troškove sanacije i obnove oronulih fasada.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je podsetio da je Grad sa nadležnim ministarstvima pokrenuo proces izmene Zakona o stanovanju i Zakona o glavnom gradu, koje bi omogućile da grad može da interveniše zajedno sa stanarima, posebno u kritičnim slučajevima u kojima fasada može ugrožavati bezbednost građana.

- Promenom zakona biće moguće propisati obaveze kojima će stanari biti dužni da u određenom periodu obnove fasade svojih objekata, a da lokalna samouprava može da kreira programe koji će omogućiti ulaganje sredstava za zajedničko rešavanje ovih problema sa stanarima, kojima će biti omogućena otplata na više godina preko uplatnice Infostana - rekao je Folić.

Obnova fasada, realizuje se u okviru projekta "IME: Identitet Mobilnost Ekologija" Grada Beograda kako bi se unapredio izgled kvartova, prostornih celina i značajnih gradskih poteza.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA