Evo kako će izgledati nove oznake na autobuskim stanicama u Beogradu! (FOTO)

Osmišljen je i novi znak Direkcije za javni gradski prevoz koji simbolima i bojama asocira na Beograd i može da se čita sa udaljenosti od 100 metara

  • 2

U okviru projekta obeležavanja stajališta javnog gradskog prevoza, u prvoj fazi biće zamenjeno 600 dotrajalih oznaka, novim, pažljivo osmišljenim stajališnim stubovima i tablama, na kojima će biti sve neophodne informacije, saopšteno je iz kancelarije glavnog urbaniste.

Evo kako će izgledati nova autobuska stajališta u Beogradu (FOTO)

Predlog oznaka nastao je na osnovu višemesečne analize, i bazira se na funkcionalnosti i autentičnosti po kojoj će biti prepoznatljiv javni gradski prevoz u Beogradu.

Sadržaj informacija i osnovna struktura elementa oznake sastojaće se iz table sa znakom Direkcije za javni prevoz koji je prepoznatljiv i uočava sa većih distanci, table sa informacijama o tarifnoj zoni, kao novom obliku naplate koji se uvodi, i table sa oznakama o vrsti i brojevima linija javnog gradskog prevoza i redu vožnje.

Osmišljen je novi znak Direkcije za javni gradski prevoz koji simbolima i bojama, asocira na Beograd (ušće dveju reka i točak kao znak prevoza), i može da se čita sa udaljenosti od 100 metara.

Foto: Promo Foto: Promo

Table sa informacijama o tarifnoj zoni, koje će se nalaziti ispod table sa znakom Direkcije, ukazivaće na tarifnu zonu u kojoj je stanica odakle putnik kreće.

Novi sistem naplate imaće četiri tarifne zone, koje će se na oznakama stajališta razlikovati po bojama: crvena za 1. zonu, narandžasta za 2. zonu, zelena za 3. zonu i plava za 4. zonu. Takođe, na tablama na kojima će biti ispisan naziv stanice, sa jedne, i broj zone, sa druge strane nosećeg stuba, provlačiće se boja zone, što će omogućiti da se naziv destinacija jasno vezuje za boju.

Informacije o redu vožnje putnici će moći da dobiju korišćenjem broja za oznaku stajališta koji je moguće aktivirati putem mobilnog telefona, a predviđena je i inovacija u vidu QR koda putem koga je moguće pristupiti i novom veb-sajtu Direkcije za javni prevoz www.bgprevoz.rs.

Izrada novih oznaka javnog gradskog prevoza predstavljena je maketom kako bi se prikupili utisci i komentari korisnika javnog prevoza.

Ovom projektu pristupilo se ozbiljno i odgovorno, kako bi se uradilo trajnije rešenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dacha

    7. avgust 2015 | 20:34

    Izgleda tehnologije nema u Srbiji,umesto LED table(vremensko oznacavanje dolaska busa) oni stavljaju ovo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA