≫ 

NJENA ŽIVOTNA PRIČA ĆE VAS ODUVATI: Nećete verovati kojim se poslom ova Srpkinja bavi! (FOTO) (VIDEO)

Oliverin radni dan počinje ustajanjem u pola tri ujutru, jer joj u 4.30 počinje smena... S obzirom na to da živi u Borči, s razlogom mora da porani...

  • 35

Nekada je važilo nepisano pravilo da je muškarcu mesto za volanom, a ženi kod kuće. U međuvremenu su se neke stvari izmenile i danas se pokazalo da su žene mnogo bolji vozači od muškaraca.

TALENAT NEMA CENU: Dva brata godinama sviraju po prevozu, a niko ih ne primećuje! (FOTO) (VIDEO)

Najbolji dokaz ove teze je Olivera Stojanović, nekadašnja atletičarka i bivša reprezentativka, koja svakog dana na liniji 13 sa osmehom prevozi putnike sa Banovog brda do Bloka 45 i obratno.

Ona je majka jedne Nikoline, žena i ćerka koja se nađe najbližima kada god zatreba, ali i vozač tramvaja...

Iako joj je u početku bilo teško, danas se, kaže, već navikla na tramvajsku gužvu i galamu.

A životni put joj je bio prilično neobičan.

- Još kao mala, u drugom razredu osnovne škole počela sam da se bavim atletikom. Počela sam u Radničkom iz Obrenovca, odakle sam kasnije prešla u Zvezdu i ušla u reprezentaciju, i to seniorsku. Sa 19 godina sam rodila ćerku i nakon godinu dana opet sam se vratila atletici.

Nakon atletike i rada u biblioteci, prijavljuje se na konkurs GSP-a za vozača tramvaja da bi posle obuke postala jedan od najboljih vozača.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Njen jedan radni dan počinje tako što ustaje u pola tri ujutru, jer joj u 4.30 počinje smena. S obzirom da živi u Borči, s razlogom mora da porani. Smena joj se završava oko 11.05, kada se može posvetiti svojoj porodici.

- U početku mi je bilo jako teško. Gužve, ta naša nekultura, psovanje... Tamo gde sam pre radila, u biblioteci, nije bilo toga, ali navikla sam se. Posao kao i svaki posao, kad ništa lično ne shvatite, na primer da vas neko opsuje ili kaže nešto loše o vama!  - počinje priču za Telegraf Olivera.

Obuka za vozača tramvaja je trajala nekih dva i po meseca, i Olji je sada već deseta godina kako vozi tramvaj. Posao k'o posao nosi određenu težinu. U ovom nema nekog fizičkog napora, dok je psihički, tvrdi, prilično prisutan.

Treba propratiti tok saobraćaja tokom vožnje, učesnike u saobraćaju...

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S obzirom da je žensko, i sama nam je rekla da su uvek prisutni komentari tipa ''Bolje da sediš kući i kuvaš ručak''. Ali kako nam je Olja rekla, nema tu podele na muški i ženski posao. Ranije je bilo manje žena koje voze tramvaj, ali je danas taj broj malo veći. Kolege su uvek tu da pritrče u pomoć kada se tramvaj pokvari.

O tome kako je Olja počela da se bavi ovim poslom i kako se snašla, možete pogledati u narednom videu:

- Kada kažem negde kojim se poslom bavim, izazovem iznenađenje... Kao  na primer kod lekara kada sam bila. Žena me pitala čime se bavim, ja joj odgovaram da vozim tramvaj. Ona me pogleda i kaže mi da je očekivala neku krupniju ženu. Kod žena su, pak, dosta pozitivni utisci - priča nam Olivera, čija se ćerka ponosi time što joj mama vozi tramvaj.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S obzirom na to da joj je i muž vozač, ali autobusa, on i nije bio baš oduševljen tom idejom što će mu žena voziti tramvaj.

- Muž u početku nije bio baš oduševljen. On je pre mene počeo da radi i znao je težinu tog posla pa je baš iz tog razloga bio protiv.

Neprijatnosti, srećom nije imala za razliku od njene koleginice koja je bila napadnuta u Ustaničkoj ulici, ali to se dešava. Kako nam je Olivera rekla, deca su ta koja znaju da je sa oduševljenjem pozdrave, kojoj je neobično kada vide da ''teta vozi tramvaj''.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na pitanje da li ćerka više voli da se vozi tramvajem ili busom, Olivera nam je odgovorila:

- Naravno tramvajem! Dok je išla u školu, pa kad završi, dođe provoza se sa mnom pa zajedno idemo kući - priča nam kroz osmeh bivša atletičarka.

Olivera je išla na obuku za stari tramvaj, ali je ubrzo prošla obuku i za novog - ''španca'' koji je, objašnjava, lakše voziti, ali je i veća odgovornost.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Obuka nije bila nimalo laka, ali kako njen instruktor Raša kaže, Olja je bila među prvima koja je išla na obuku ''španca'', jer je velika odgovornost voziti takav tramvaj.

Svaki posao, naravno, ima svoje dobre i loše strane, pa tako i vožnja tramvaja nije baš lak posao kako se nekima čini.

To nam je potvrdila i sama Olivera koja je uspela da se veoma brzo snađe u ovom ''muškom poslu''.

Priču o tome da li su žene bolji vozači tramvaja od muškaraca, kako je Olivera uspela da ''spase život'' jednoj devojci, i šta je o njoj rekao njen instruktor možete pogledati u narednom videu:

(J. Marović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA