Dr Mirjana Tankosić: Sve o Džonu Nezbitu i zašto ga studenti toliko vole!

Džon Nezbit, po kome bivši Megatrend nosi ime bio je savetnik dvojice američkih predsednika, Džona Kenedija i Lindona Džonsona. Jedan je od najvećih živih svetskih mislilaca, futurolog, nosilac 17 počasnih doktorata

  • 2

Univerzitet "Džon Nezbit" (nekadašnji "Megatrend") završio je prvi upisni rok akademske 2015/16 sa 15% više upisanih studenata, nego prošle godine.

Ovo je veliki uspeh ovog univerziteta, s obzirom na ne tako dobru ekonomsku situaciju u zemlji, kao i na činjenicu da je tzv. "demografski faktor" veoma prisutan poslednjih godina.

Naime, značajno opada broj maturanata u srednjim školama, što je faktor, protiv kojeg se je teško boriti.

O svemu ovome i još ponečemu priča doc. dr Mirjana Tankosić, savetnica osnivača Univerziteta "Džon Nezbit". 

Evo šta je Džon Nezbit rekao studentima "Džona Nezbita"! (FOTO) (VIDEO)

Dr Tankosić, kako ste, na Univerzitetu "Džon Nezbit", uspeli da se, kako se čini, izborite sa ovim problemom?

- Već četvrtu godinu naš univerzitet omogućava svim brucošima da i godinu studija studiraju besplatno, i to – na svih 12 naših fakulteta. To značajno olakšava i roditeljima i studentima, pošto su – cele I godine studija – rasterećeni brige oko finansija. Isto tako, kako bi bankari rekli, studenti imaju „grejs period“ od godinu dana. Naime, videće kako im studije idu, da li im odgovaraju, kako su se snašli na studijama itd., pa mogu da odluče da li će nastaviti, ili ne. A troškova za njih i njihove roditelje – nema.

I da li imate podatke, koliko njih odustane, posle i godine?

Foto: megatrend.edu.rs Foto: megatrend.edu.rs

- Vrlo malo. Manje od 5%. Omogućili smo studentima, putem raznih inovacija u studiranju, da budu realno uspešni. Znanje im se proverava tokom cele godine, putem testova i kolokvijuma, imaju više ispitnih rokova, konsultacije sa profesorima su intenzivne, svakodnevne i neograničene...

Šta je još doprinelo ovako dobrom upisu?

- Ono što, zaista, odlikuje Univerzitet "Džon Nezbit", a to su: odlični prostorni i tehnički uslovi studiranja, gde su dominantne naše univerzitetske zgrade, koje arhitektonski i po opremljenosti zadiru u 22. vek. Dalje, vrhunski nastavnički kadar i vrhunski udžbenici.

Međunarodna reputacija Univerziteta i saradnja sa mnogim eminentnim svetskim obrazovnim institucijama, kao i mogućnost naših studenata da realno studiraju u inostranstvu na prestižnim univerzitetima – još jedan su razlog popularnosti našeg univerziteta. Na kraju, izvanredan odnos nastavnika i administracije prema studentima, maksimalna predusretljivost i ljubaznost. Ako pogledate mnoge zvanične forume studenata svih univerziteta u Srbiji, videćete da je Univerzitet "Džon Nezbit", po mnogim kriterijumima, u samom vrhu po ocenama studenata.

Šta vam je, još, donela promena imena Univerziteta?

- Megatrend univerzitet je uspešno proživeo svojih prvih 25 godina. Ime je postalo prepoznatljiv brend, koji je došao do svog vrhunca. Došlo je vreme da se i tu nešto značajno promeni. Kao što je poznato, naš univerzitet je – u inovacijama i idejama – uvek išao korak dalje ispred drugih. Tako je, ovom, rekla bih revolucionarnom promenom – Univerzitet napravio još jedan veliki iskorak, a to je novo ime, koje jasno upućuje na megatrendovske tendencije u razvoju. Ova promena odjeknula je veoma pozitivno kod domaće i međunarodne javnosti. Ukazala je na novi kvalitet u razvoju Univerziteta, kao i na orijentaciju ka najvišim svetskim edukativnim standardima.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Ko je Džon Nezbit?

- Veliko ime svetske nauke i svetske misli. Autor je deset knjiga, koje su bile svetski bestseleri. Jedna od njih, "Kineski megatrendovi", prodata je u neverovatnih 18 miliona primeraka! To je svetski rekord! Nezbit je, inače, bio savetnik dvojice američkih predsednika, Džona Kenedija i lindona Džonsona. Jedan je od najvećih živih svetskih mislilaca, futurolog, nosilac 17 počasnih doktorata. Zaista – veliko ime.

Kako ste uspeli da ga ubedite da vam dâ pravo na korišćenje njegovog imena?

- Osnivač našeg univerziteta, profesor Mića Jovanović je dugogodišnji prijatelj sa Nezbitom, pa je tako naš osnivač i došao na ovu ideju. Džon Nezbit je, bez mnogo razmišljanja, prihvatio istu i zvanično nam dozvolio da koristimo njegovo ime.

Šta studente očekuje u novoj akademskoj godini?

- Pre svega, od jeseni očekujemo jednu prominentnu grupu američkih profesora, koji će našim studentima držati predavanja o najnovijim dostignućima u ekonomiji, menadžmentu, marketingu, međunarodnim odnosima. Među njima očekujemo i Stivena Rajnsmita, Lorensa Brema... Takođe, osnažićemo naš nastavnički „trust mozgova“, nekim velikim imenima srpske nauke. Nedavno smo već počeli sa tim, kada smo na čelo Saveta Univerziteta "Džon Nezbit", postavili slavnog akademika Ljubišu Rakića.

(Telegraf.rs / Suzana Stanišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA