Top 5 najpopularnijih imena beogradskih beba (INFOGRAFIKA)

Najpopularnije ime za devojčice i dalje je Milica, dok je Nikola najzastupljenije muško ime. Slede imena Ana, Anđela, Teodora i Sara, odnosno Stefan, Luka, Lazar i Vuk

  • 0

Najzastupljenije ime prestoničkih klinaca je Milica, kojih u Beogradu ima ukupno 26.982! Pored ovih milih devojčica, kako im imena govore, popularne su i Ane, kojih ima 17.316. Zatim slede imena Anđela, Teodora i Sara.

Novi društveni trendovi oslikavaju se i kroz matične knjige, pa moderni roditelji nastoje da decu nazivaju što kraćim i neobičnijim imenima kao što su  Una, Srna, Tara, Mia ili Ina.

Pod uticajem estradnih umetnika, ali i političara, neretki su i oni koji imena biraju prema boginjama, poput Atina ili Nika, ili se odlučuju za kombinaciju dva imena.

Čini se da su roditelji manje kreativni po pitanju izbora muških imena, pa je i dalje najdominantnije ime Nikola, kojih u glavnom gradu ima 27.058.

Pogledajte infografikuz Telegrafa sa najpopularnijim dečjim imenima u Beogradu:

 

Novi klinci po beogradskim vrtićima najčešće se odazivaju na imena Stefan (10.445), Luka (8.935), Lazar (6.590) i Vuk (3.969). Ne tako često dečacima se daju i imena heroja, bogova, mitskih ličnosti, pa čak i planeta, te često možete čuti imena poput Zevs, Dositej, Sever, Jupiter ili Vid.

ZAŠTITNIČKA I ISTORIJSKA IMENA

Deca dobijaju i istorijska imena poput Strahinja, Lazar ili Krsman, ali i po ličnostima koje dominiraju u nekoj sferi kulturnog i javnog života.

Nakon smrti patrijarha Pavla, dosta dečaka je po njemu dobilo ime, a danas sve više mušku decu imenuju po teniseru Novaku Đokoviću.

Ne tako popularna imena kao što su Živka, Živana, Nevena deca su dobijala ukoliko su po rođenju bila slabašna, jer se verovalo da ime štiti, a dešavalo se i da se imena određuju prema crkvenom kalendaru, odnosno verskim praznicima u mesecu rođenja.

Tako su muška deca rođena u januaru najčešće dobijala imena Jovan ili Sava, a devojčice Jovana.

Ovi običaji su izašli iz mode, ali ima roditelja koji se pri izboru okreću numerološkim tumačenjima, po kojima ime određuje sudbinu,  pa prvo izvedu matematičku računicu.

(Lj. Vučetić)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA