VELIKANU ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA: Banjička šuma dobila naziv po Timotiju Bajfordu!

- Nekoliko meseci pre nego što nas je zauvek napustio, spomenuo je da bi mu najveće životno priznanje bilo da Banjička šuma nosi njegovo ime. Za ovu zemlju i sve one koje je voleo - rekla je Zorica Bajford, supruga pokojnog režisera

  • 8

Britanski poznati režiser, scenarista i glumac, ali i veliki ljubitelj prirode i ptica, koji je svoj veći životni vek proveo u Srbiji Timoti Bajford, dobio je svoje mesto u gradu - Banjičku šumu!

Odlukom Skupštine grada Beograda, mesto za čije se očuvanje borio više od dve decenije je postalo spomenik prirode i dobilo ime Bajfordova šuma, piše Politika.

Inicijativu je pokrenula njegova žena Zorica u februaru, a pridružili su joj se Timotijevi prijatelji i poštovaoci.

- Odluka da Banjička šuma nosi ime Bajfordova šuma učinila me je srećnom jer se ostvarila najveća timotijeva želja. Prvo što sam uradila kada sam to saznala bilo je da sa našim psom Bilom, koga nam je poklonila Ružica Sokić, a Timoti ga obožavao, odem do Bajfordove šume. Želela sam da nas dvoje budemo prvi koji ćemo ući u nju - ispričala je Zorica Bajford za ovaj list.

Najveći deo svog života, Bajford je proveo upravo na tom mestu, posmatrao je i slušao ptice. Napravio je spisak od 76 vrsta ptica i većinju njih snimio. Početkom devedesetih počeo je borbu da se ta zelena oaza očuva. Uspeo je da kod gradskih vlasti izdejstvuje da ona postane zaštićeno područje, a ne gradilište na kome bi nicali soliteri.

- Nekoliko meseci pre nego što nas je zauvek napustio, Timoti je spomenuo da bi mu najveće životno priznanje bilo da Banjička šuma nosi njegovo ime. Za ovu zemlju i sve one koje je voleo. Posle njegove smrti i kremacije, odlučila sam da se borim za ono što je želeo i pokrenula peticiju - objasnila je ona.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran BL

    17. septembar 2015 | 21:14

    Hvala ovom čovjeku što mi je jedan dio mog djetinjstva sa svojim radom učinio prelijepim.

  • Vera

    17. septembar 2015 | 22:46

    Fantasticne vijesti.Timothy john Byford je bio pravi genije , njegove divne emisije su nezaboravne! Bilo bi dobro napraviti Dvd da i nove generacije gledaju , uce i zabavljaju se

  • Перагеније

    17. septembar 2015 | 23:54

    Најзад нешто лепо и пријатно да чујемо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA