MUP apeluje na nenasilje tokom sutrašnje Parade ponosa!

Organizatori manifestacija večeras su saopštili da su dobili odobrenje da se skupovi održe, dok je MUP, takođe večeras, saopštio da je u obavezi da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana Srbije

  • 0

U Beogradu se sutra održavaju Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida pretnji ili nasilja.

BIĆE PARADE PONOSA: MUP doneo odluku!

Organizatori manifestacija večeras su saopštili da su dobili odobrenje da se skupovi održe, dok je MUP, takođe večeras, saopštio da je u obavezi da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana Srbije.

BEOGRAD UOČI PARADE: Evo koje će ulice biti ZATVORENE i kako će funkcionisati SAOBRAĆAJ!

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za sutra u 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada.

Kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.

Pozdravni govor održaće "prva kuma" Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa,organizatori Ponosa trans osoba kažu da organizuju zasebni skup jer im dolaze ''gosti u kuću'', a tada je nekulturno ići po komšiliku.

Član organizacionog odbora Trans prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organizovanja Trans prajda da problemi trans zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

Ulaz za učesnike parade ponosa su Trg Slavija, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg Republike u smeru Terazija, a ulazi za trans prajd su takođe Trg Republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, organizatori Parade ponosa rekli su da će učesnici koji žele da podrže oba skupa to moći i da učine.

Iz MUP-a podsećaju da su u obavezi da snime i fotografišu sve javne skupove koji se održavaju na teritoriji Srbije.

Učesće na beogradskom prajdu najavila je ministarka kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnke koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Ona će, kako je najavljeno, tokom dana razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora koji se bave pitanjima LGBT zajednice i ljudskim pravima, a sastaće se i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, koja će, kako je najavljeno, takođe, učestvovati na paradi ponosa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA