RADOST EVROPE STIŽE: Beograd postaje dečja prestonica! (FOTO)

Početkom oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugostiće više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom četiri dana programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda

  • 1

Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope" je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena 1969. godine povodom Svetskog dana deteta.

Tema ove manifestacije ove godine je "Igra", a početkom oktobra u Beograd stižu deca iz mnogih zemalja Evrope – igraju, pevaju, glume, a pre svega se druže i dobro zabavljaju.

Beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom četiri dana programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda.

U okviru tradicionalnog programa "Dok čekamo goste" Međunarodne manifestacije dece Evrope "Radost Evrope", Dečji kulturni centar Beograd organizovao je za decu Beograda obilazak interaktivne postavke pod nazivom "Igra umetnosti" u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, koja je počela 22. septembra, a završava se sutra.

DANI EVROPSKE BAŠTINE u Beogradu: Izložba radova TRADICIONALNIH ZANATA u sredu!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj program podrazumeva aktivno učešće beogradskih osnovaca, sa idejom da se u prostoru institucije kulture, kroz igru, upoznaju sa pojmovima iz oblasti umetnosti, ali i sveta koji ih okružuje. Pred decom su eksponati i instalacije, koje ih navode da svojim angažovanjem i intervencijama na samim umetničkim predmetima, otkrivaju rešenja i igrajući se dolaze do novih informacija i saznanja.

Postavka je interaktivna i ima za cilj da probudi dečju radoznalost i spontanost u usvajanju novih znanja.

Uklapanjem različitih geometrijskih figura i kreativnim intervencijama na eksponatima, deca će se upoznati sa različitim slikarskim pravcima, proporcijama portreta, ugroženim životinjskim vrstama, poreklom ornamenata, mešanjem boja...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd koji je organizator 46. susreta dece iz 18 zemalja Evrope.

U okviru konferencije o "Radosti Evrope" koja je održana danas u Dečjem kulturnom centru, Donka Špiček, član Odbora manifestacije "Radost Evrope" i jedan od osnivača ove manifestacije zahvalila se svima, a posebno roditeljima Beograda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Otvorena izložba tradicionalnih zanata u okviru "Dana evropske baštine"! (FOTO)

- Svi smo mi organizatori, ali glavni akteri ove priče jesu ustvari roditelji Beograda. Ništa lepše nema nego ugostiti dete Evrope koje će pričati u svojoj zemlji da ga je šetala beogradska mama ili ga čuvao beogradski tata - istakla je Donka Špiček.

U konferenciji su učestvovali i Mileta Radojević, član Odbora manifestacije Radost Evrope, Gordana Predić, zamenica sekretara Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Grada Beograda, Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije "Radost Evrope" i Lidija Seničar, urednik Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope" koja je napomenula da je na njihovu adresu stiglo oko 2. 900 radova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovaj 17. likovni konkurs prerastao je u najveći likovni konkurs do sada jer je objedinio svu deca sveta. Sva deca u uzrastu od 4 do 18 godina mogu da učestvuju, i to ne samo iz Srbije nego iz svih zemalja Evrope. Tročlani žiri odrediće najbolje radove koji će biti u galerijama širom Srbije - rekla je urednica konkursa.

ŠTA JE RAT? Deca širom sveta su odgovarala na ovo pitanje. RASPLAKAĆE vas odgovori (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je dodala da imaju veliku saradnju sa PTT preduzećem, jer se radovi dece nalaze na poštanskim markicama.

Grad Beograd je izdvojio 5 miliona dinara za ovu manifestaciju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Raspored aktivnosti manifestacije "Radost Evrope":

- 2. oktobar : 12.00 KARNEVAL (okupljanje učesnika na trgu Republike i svečani defile do Kalemegdanskog parka)

12:30 SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE (Kalemegdan)

13:00 POSETA BEO ZOO VRTU

18:00 - 19:00 17. MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS "RADOST EVROPE" (Otvaranje izložbe i dodela nagrada u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd)

- 3. oktobar: 11.00 PRIJEM KOD PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE I PREDSEDNICE ODBORA MANIFESTACIJE "RADOST EVROPE"

13:00 SPORTSKO - REKREATIVNI DAN (Pozorišna predstava "Maks Metalik", pozorište lutaka "Pinokio" Ada Ciganlija)

- 4. oktobar: 10:00 KONCERTI "SUSRETI PRIJATELJSTVA" (Velika sala Dečjeg kulturnog centra)

- 5. oktobar: 18:00 - 19:30 SVEČANI SUSRET DECE EVROPE (Velika dvorana Sava centra)

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    29. septembar 2015 | 16:53

    Kad sam bila 4 razred,primila sam makedonku i mogu vam reci da mi je to najbolje iskustvo ikada.7 dana smo provele zajedno,skola je organizovala izlete ali takvo prijateljstvo se pamti.Nastavile smo druzenje preko pisama.Na zalost,preselila sam se i

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA