OVI LJUDI IZBIJAJU SRPSKOJ DECI MOBILNE TELEFONE IZ RUKU! Kada vidite kako i zašto, volećete ih! (VIDEO) (FOTO)

Nove tehnologije i moderan način života doneli su nam mnogo, ali se na tom spisku ne nalazi ispunjenije detinjstvo: današnji mališani na pitanje kako se igraju klikeri ili šta su "ćorave bake" neće imati odgovor

  • 5

Da najranije uspomene koje će vaši mališani sutra prepričavati svojoj deci (a onda i unucima) ne moraju da budu lišene sećanja na divnu prirodu, na sve one igre uz koje smo odrasli, a koja nam svaki put izmame osmeh na lice, pobrinulo se Udruženje "Volim prirodu" iz Beograda.

KLINCI, UGASITE KOMP I IZAĐITE NAPOLJE: Otkrivamo vam pravila dečje igre koju smo OBOŽAVALI, a vi o njoj nemate pojma! (VIDEO)

Nove tehnologije i moderan način života savremenom čoveku doneli su mnogo toga, ali će se većina složiti da se na tom spisku ne nalazi i ispunjenije detinjstvo: današnji mališani možda znaju više nego mi u njihovim godinama, ali na pitanja kako se igraju klikeri, šta su "ćorave bake" ili na kojoj livadi su najbrže trčali - skoro sigurno neće imati predstavu šta da odgovore.

Ukoliko ne želite da među njima bude i vaše dete, omogućite mu da kroz igru uči sve ono o čemu najverovatnije sa dosadom sluša u školi, a što će potom moći da vidi i u stvarnosti.

Foto: Udruženje volim prirodu Foto: Udruženje volim prirodu

Moć naelektrisanja, fluroscentne boje, i eksperimenti od kojih zastaje dah! (FOTO)

- Moja želja je bila da kao mama dva deteta preduzmem nešto po pitanju toga što deca danas malo vremena provode na svežem vazduhu i malo se igraju među sobom. Uglavnom su u igraonicama ili kod prijatelja svojih roditelja sa njihovom decom. Iz tog razloga smo osnovali udruženje čiji program nije osmišljen kao dopunska nastava, već vanškolska aktivnost koja deci omogućava ono što je krasilo naša detinjstva: bezbrižnost - kaže Milena Nikolić, predsednica ovog udruženja, koja napominje da oni deci nude nešto drugačije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema rečima koordinatora Udruženja Marine Kockar, koncept njihovog rada sastoji se u edukaciji koja se ne zasniva samo na teoriji.

- Deca uče kroz igru, kreativne radionice, oglede, terensku nastavu i tako povezuju ono što su teoretski obradili, a mi se potom trudimo da im sve to, na najjednostavniji način, demonstriramo u prirodi. Deca tako pored znanja stiču i poznanstva, obrazujući celinu u kojoj lepo funkcionišu kao jedinka, pa im pored obrazovanja ostaju i uspomene koje ce im biti dragocene za dalji zivot - ističe Marina.

Foto: Udruženje volim prirodu Foto: Udruženje volim prirodu

Ovo udruženje, čiji je cilj da mališanima od 4 do 10 godina ponudi ono što im inače nije dostupno i što mogu da vide samo na tv-u, za male ljubitelje prirode organizuje časove koji se održavaju dva puta nedeljno. Posle njih slede subotnji izleti od 10 do 18 časova, a kada vremenske prilike to ne dozvoljavaju, boravak na otvorenom zamenjuju obilasci muzeja i odlasci u pozorište.

Foto: Udruženje volim prirodu Foto: Udruženje volim prirodu

To nije puki boravak u prirodi. Svakog meseca, kroz igru i eksperimente, obrađujemo različite oblasti i teme kao što su biljni svet, klima i klimatske promene, svemir, snalaženje u prirodi... a onda to proveravamo "u praksi", na izletima. Radi se o mestima na koja roditelji nemaju vremena da vode decu, a čak i kad imaju - oni ipak nisu njihovo društvo. Naši izleti im omogućavaju da ono što uče u školi iskuse i uživo - da pomaze tele, probaju meso mangulice, piju organsko mleko, vide kako izgleda Zasavica, koje su zaštićene životinjske vrste... i tako usvajaju znanja na funkcionalan način - objašnjava Nikolićeva.

DA LI JE OVO SKANDAL ILI MI PRETERUJEMO? Deca čitaju o CVRČKU koji puši i KRTICI kojoj se neko pokakio na glavu!

Foto: Udruženje volim prirodu Foto: Udruženje volim prirodu

Udruženje "Volim prirodu" svoje male radoznale članove vodi u nacionalne parkove, prirodne rezervate, pećine, vodopade... pa su tako do sad obišli pola Srbije: Carsku, Obedsku baru, etno selo Moravski konaci, vojnu ustanovu Morović, Resavsku pećinu...

Osim saradnje sa brojnim institucijama kao što su Dečiji kulturni centar Beograd, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Srbijašume, Prirodnjački muzej Beograd, Speleološki odsek Beograd... udruženje ima i veliki tim stručnih saradnika. Među njima su likovni umetnici, glumci, slikari, instruktori joge, ali i fizijatri, dermatolozi, nutricionisti...

Foto: Udruženje volim prirodu Foto: Udruženje volim prirodu

Sa decom rade vaspitači i učitelji, čiji broj na izletima zavisi od toga koliko dece ide sa njima.

Nezavisno od toga, mališane na svaku edukativnu avanturu prate turizmolog i pedijatar Udruženja.

Pogledajte kako sve to izgleda:

Način da i vaše dete bude deo ove družine koja na najkorisniji i najzabavniji mogući način kreira nezaboravno detinjstvo jeste da postane član Udruženja. Druga varijanta učešća moguća je u okviru projekta "Povežimo svete prirodu i dete", kojim je, potpuno besplatno, stotini đaka prvaka sa teritorije Opštine Novi Beograd omogućeno da učestvuju u programu Udruženja.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija od Tibeta do Svarcvalda

    15. oktobar 2015 | 10:12

    Bravo!

  • Neki tamo lik

    15. oktobar 2015 | 11:46

    Neprijatelj savremene tehnologije je moj prijatelj :)

  • NiY

    15. oktobar 2015 | 14:57

    Mozda cete me shvatiti grubo,ali moje dete nece ostati coravo kod ociju. Priusticu joj sve cari igre,a za kompjuter i savremenu tehnologiju ima vremena kad krene u skolu. Informisanost i tako to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA