"NEMOJTE SE BRINUTI ZA VAŠE ŽIVOTE KOJI NE POSTOJE, NAPRED U SLAVU"! Ovako je govorio SRPSKI HEROJ braneći Beograd! (FOTO)

O značaju i veličini majora Gavrilovića, čije ime je utkano u priču o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine, govorio je Ivan Stratimirović iz Saveza potomaka ratnika 1912-1920

  • 4

U svečanoj sali Gradske opštine Voždovac danas je otvorena izložba pod nazivom ''Dragutin Gavrilović-major sa činom pukovnika'', koja je organizovana povodom 100 godina od odbrane Beograda 1915. godine, a u čast komandanta odbrane majora Gavrilovića.

JOŠ JEDNA SRPSKA SRAMOTA: Ovako je umro legendarni major Gavrilović (FOTO)

Savetnik predsednika GO Voždovac Vuk Mirčetić svečano je otvorio izložbu, izrazivši zadovoljstvo što je ova izuzetna postavka u slavu nacionalnog junaka pukovnika Gavrilovića izložena u opštini Voždovac.

On je posebno pohvalio mlade ljude koji su pokazali svoje interesovanje i došli na otvaranje izložbe da se upoznaju sa istorijskim činjenicama važnim za ceo srpski narod.

Predsednik Opštinskog odbora Voždovac Dragan Spasić pozdravio je prisutne i podsetio ih na događanja od pre 100 godina i čuveno obraćanje pukovnika Gavrilovića svojim vojnicima, kada je, sa sabljom u ruci komandovao polazak u juriš vojnicima tri voda 2. bataljona i dva voda 3. bataljona X kadrovskog puka, delova Sremskog dobrovoljačkog odreda i odreda žandarma:

Foto:Promo Foto:Promo

- Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine... Vi nemate da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje... Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!

O značaju i veličini majora Gavrilovića, čije ime je utkano u priču o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine, govorio je Ivan Stratimirović iz Saveza potomaka ratnika 1912-1920.

Foto: Promo Foto: Promo

Major Dragutin Gavrilović, rođen 12. maja 1882. u Čačku, postavljen je za komandanta 2. bataljona X kadrovskog puka početkom 1915. godine. Za vreme herojske odbrane Beograda vodio je upornu borbu sa Austrijanacima u Donjem gradu Beogradske tvrđave i na Dunavskom keju 7. oktobra 1915. godine.

Foto: Promo Foto: Promo

Svečanost su svojim izvođenjem pesme Tamo daleko i recitacijom Prkosne pesme Dobrice Erića, upotpunile učenice Nevena Dimitrijević i Valentina Andrić.

Foto: Promo Foto: Promo

Izložba je otvorena od 19. do 21. oktobra 2015. godine u svečanoj sali GO Voždovac , u Ustaničkoj 53.

Organizatori izložbe su GO Voždovac i Savez potomaka ratnika 1912 - 1920 OO Voždovac, OO Stari Grad, Podružnica Ripanj i Podružnica Jajinci, a autor izložbe je Radivoje Bojović, kustos Narodnog muzeja Čačak.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    20. oktobar 2015 | 13:17

    Prehrabro ! da moze sada videti raspikuce mislim da ne bi ni bio vojnik a ne hrabar covek !

  • Jaaaaaa

    20. oktobar 2015 | 13:32

    Takve velicine su nas odrzale.Zive u nama,ali malo sa nama.Hvala im na postojanje.

  • Sinisa

    21. oktobar 2015 | 11:21

    Taj govor se nije desio,a istina je da su posle rata invalidi zaboravljeni od drzave masovno prosili po srpskim gradovima dok su ratni profiteri vodili drzavu. Po svim parametrima mi smo taj rat izgubil

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA